Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Er det slik i Norge at noen kan få tilgang til det en sier til en psykolog?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Kjæresten min sliter veldig med sin mentale helse og går gjennom depresjon og angst i store perioder av livet. Han har en fortid med bruk av narkotiske stoffer, og ønsker ikke å oppsøke psykolog fordi han er redd for at denne informasjonen vil havne i legehistorikken hans og at fremtidige arbeidsgivere vil få vite dette. Er det slik i Norge at noen kan få tilgang til det en sier til en psykolog?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Helsepersonell i Norge har taushetsplikt og skriver journal i et beskyttet journalprogram, der kun helsepersonell som er i kontakt med pasienten har tilgang. Pasienten kan be om å få lese egen journal. Arbeidsgiver kan ikke oppsøke og/eller ta kontakt pr tlf eller annet med legen og be om å få eller hente ut pasientopplysninger. Med andre ord - kjæresten din kan være helt trygg på at informasjonen som han gir til lege eller eks. psykolog er trygt bevart og blir i et lukket rom. 

Jeg har lagt ved helserettigheter, som du og kjæresten din kan ta en titt på sammen. Se også artikkel om taushetsplikt hos helsepersonell. 

Ut fra hva du skriver, så vil jeg anbefale kjæresten din å oppsøke hjelp for vanskene sine. Det finnes god hjelp i eksempelvis kommunale tjenester - som helsesøster på skolen eller Helsestasjon for ungdom. Han kan også selv ta kontakt med fastlege og få en henvisning til DPS for utredning og behandling. 

Jeg ønsker dere alt godt!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helserettigheter

Skilt med "Dine helserettigheter" (colourbox.com)

Som ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykiske plager og lidelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykiske plager og lidelser