Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for alt. Sprøyter, døden, ensomhet, edderkopper, høyder, folkemengder OSV. I tillegg til dette er jeg hypokonder og bruker mye av tiden min på å tenke på eventuelle sykdommer jeg kan ha.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er redd for alt. Sprøyter, døden, ensomhet, edderkopper, høyder, folkemengder OSV. I tillegg til dette er jeg hypokonder og bruker mye av tiden min på å tenke på eventuelle sykdommer jeg kan ha. Den siste tiden har jeg blitt veldig tungpustet. det føles som om at jeg har murstein i lungene mine og jeg mister energien jeg hadde før. Dette startet med å bare komme om kvelden, men nå kan det skje midt på dagen også. Tror det kommer når jeg begynner å tenke på sykdommer og død. Når tungpustheten varer en stund (30min+) blir jeg utrolig deppa og klarer ikke snakke med noen uten å gråte og jeg begynner å kaldsvette og pirke meg rundt neglene eller drive med noe. Jeg kan også skjelve og bli kvalm. Har tenkt at dette er angstanfall, men tør ikke oppsøke lege fordi jeg er redd for at jeg må ta blodprøve (noe jeg ikke takler eller har klart på flere år) og det er fortsatt en stund til jeg kan se helsesøster og jeg klarer ikke å vente med tanke på at det er høstferie.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til ung.

Det må være slitsomt å ha det slik du beskriver, det er fint at du forteller om det - da er det lettere å få hjelp. Jeg er enig med deg i at dine "symptomer" ligner på angstanfall.

Angst er et ofte et uttrykk for at det er situasjoner, tanker eller følelser vi ikke mestrer eller har kontroll over. Det å bekymre seg fører ofte med seg at man bruker mye energi på å "overtenke" med medfølgende kroppslige symptomer som pustevansker, kaldsvette, hjertebank osv. (slik som du beskriver). Kroppen er i et modus hvor den er aktivert og dette er slitsomt. Noen beskriver angst som om det føles som man har utført en hard fysisk treningsøkt- uten at man har trent.

Heldigvis er det god hjelp å få. Det finnes nå godt dokumenterte metoder som hjelper mange med angst. Mange blir helt kvitt angsten, for andre kan det komme tilbake i strevsomme perioder i livet, men da kan den være lettere å håndtere.

Jeg vil absolutt anbefale deg å kontakte fastlegen din for en henvisning eller snakke med helsesøster på skolen (nå er jo høstferien over og du skal på skolen igjen - og du treffer henne). Da kan du komme i kontakt med noen som kan hjelpe deg.

Du sier du er redd for at du må ta blodprøve hos legen din. Å være redd for sprøyter og blodprøver er nok noe som du deler med mange.

Å ta en blodprøve eller en sprøyte er noe som skjer veldig fort og det vil være stikket du merker litt av. Det er også mulig å legge på en bedøvelseskrem ( Embla-plaster) der blodprøven skal tas for at du ikke skal kjenne noe til stikket om det er smerten du er redd for, men det må legges på huden en stund før du skal stikkes.
Å sitte godt i en god stol og prøve å slappe godt av i kroppen, -gjerne med musikk på øret kan være til god hjelp for deg også. Når dette er sagt er det ikke sikkert du er nødt til å ta blodprøve - jeg synes du skal forklare legen din om din skrekk for nålestikk. Han/hun vil nok møte deg på dette på en god og trygg måte. 

Jeg legger ved en artikkel om hypokondri som jeg synes du skal lese. Det er jo ikke farlig å være hypokonder, men det er slitsomt fordi det gir deg ofte begrensninger i livet ved å gå rundt å være redd for sykdom hele tiden. 

Jeg håper svaret mitt var til hjelp for deg.

Lykke til og ikke gi opp! Der er hjelp å få!

 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse