Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om fastlegeordningen.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

I samme artikkel står det at legetime er gratis for barn over 16 år, og at over 16 år må betale egenandel. Hva er riktig? 16 eller? Flyttet til annen by pga skole. Kan man bytte fastlege til der man bor de årene? skolen må ha sykemelding hvis syk, og er man syk så kan man ikke reise 4-6 timer for en sykemelding. Må man melde flytting til hybel?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt (17)

Takk for at du har gjort oss klar over feilen i artikkelen om fastleger. Det riktige er at unge under 16 år går gratis til fastlegen, men at unge over 16 år må betale en egenandel. Men det finnes unntak og det står riktig i artikkelen "Fastlege".

Du kan bytte fastlege opp mot to ganger per kalenderår. Siden du flytter til en ny by, og det er langt for å dra til den fastlegen du har i dag, er det lurt å bytte. Du kan lese mer om å bytte fastlege på Helsenorge.no sine sider.

Husk at du ikke trenger legeerklæring for fravær på skolen før du nærmer deg 10 %.

Noen steder må man melde adresseendring til Folkeregisteret for å ha rett på skoleplass. For å vite om det er sånn dit du skal flytte, kan du sjekke med inntakskontoret i den byen/kommunen.

Uansett bør du i hvert fall melde adresseendring til posten, slik at du får tilsendt post dit du faktisk bor. Hos Posten kan du lese mer om det å endre postadresse hos dem. Det er mulig å ha postadresse som er annerledes enn adressen i folkeregisteret. Dette dersom det ikke vil lønne seg for deg å melde adresseendring i folkeregisteret.

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bør du melde flytting som elev eller student?

Jente sitter på en benk og tenker. (www.colourbox.com)

Når du skal flytte for å gå på skole eller studere, er det ofte nok å gi beskjed til Posten. Hvis du melder flytting vil det gi deg ekstrakostnader.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse