Hopp til hovedinnholdet

pipelyd øre

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er 16 og lurer på om noe er galt med meg. I flere år nå, har jeg ofte hørt en buzzing eller en høy pipetone i ørene mine. Er ganske sikker på at jeg ikke har hørselsproblemer. Jeg har blitt ganske vant til dette og bryr meg sjeldent om lyden. Jeg kan få vondt i hode hvis jeg blir utsatt for høye lyder, (konsert for eks.) For ca. 3-4 uker siden så lå jeg i senga, og for en gangs skyld, uten å høre en pipe eller buzzelyd. I stede hørte jeg en rytmisk lyd i mitt venstre øre. Først hørtes det ut som om det var noen som trakk pusten (den type lyd)men jeg tenkte at dette bare var noe jeg innbilte meg. Jeg skjønte at det ikke var det ettersom jeg hørte lyden dagene etter også. Jeg fant til slutt ut at det jeg hørte i bare mitt venstre øre, var pulsen min. Det jeg lurte på er; hva dette er for noe, og er det noe som er galt? Mvh Jente(16)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Når det gjelder å høre sin egen puls er det ganske normalt og det trenger ikke være noen årsak til det.
Når det gjelder pipelydene du hører kan det dreie seg om tinnitus. Tinnitus og øresus er synonymer, og brukes om en subjektiv lydopplevelse uten at det er noen ekstern lydkilde og uten at pasienten er hallusinert. Støyfornemmelsen kan arte seg som et sus, surr, brusing, motorlyd, ringende eller som en pipelyd. Lyden kan være pulserende eller klikkende, og intensiten kan variere fra person til person og fra et øyeblikk til det neste, og oppleves i ett øre eller i begge. Det finnes flere forskjellige årsaker bak øresus - du kan lese mer om dette her på NHI.no. En av de vanligste årsakene er ørevoks. dersom dette er plagsomt for deg vil jeg anbefale deg å kontakte legen din for nærmere undersøkelse. Han/hun kan henvise deg til ØNH lege dersom det er behov for det.

Lykke til.

Vennlig hilsen legen.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse