Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har de siste dagene blitt veldig sår og øm i underlivet, og nå har det begynt å klø i tillegg. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg har de siste dagene begynt å kjenne at det i underlivet har vært veldig sårt og «ømt», og nå har det begynt å klø i tillegg... det klør både på innsiden og utsiden av indre kjønnslepper og på innsiden av ytre kjønnslepper. Jeg søkte opp om det kunne vere en kjønnssykdom(selv om jeg aldri har hat sex med noen) og fann synptomer på opponfeksjon. Jeg så derfor i skjeden og la merke til at det der var hvitt, men det så bare ut som utflod. I starten trodde jeg alt dette var fordi jeg kanskje hadde komt litt for nært når jeg tok vekk hår med shaveren min.... jeg vil helst ikke gå til legen med det så håper på svar... og er det noe jeg kan behandle selv?

Besvart 04.11.2017 22:20
 

Svar
Hei!

Det du beskriver høres ut som soppinfeksjon. Soppinfeksjon i skjeden er en vanlig tilstand, mer enn halvparten av alle kvinner opplever dette i løpet av livet, og mange blir plaget flere ganger. Plagene er svie og kløe i skjeden, og det er oftest tykk, hvit utflod. Mange beskriver den som "cottage cheese"-liknende, og denne kan ligge som et belegg på skjedeveggen og livmortappen. Utfloden kan også være tyntflytende.

Soppinfeksjon er ikke en seksuelt overførbar sykdom eller kjønnssykdom. Sopp er ikke farlig, men som sagt veldig vanlig. Grunnen til at det behandles er at det er plagsomt, og for at det ikke skal utvikle seg svie og smerter etter hvert.

Hva kommer det av?

I skjeden finnes det ulike bakterier (kalles også den naturlige floraen). Sopp er også en del av den naturlige floraen, og kan finnes overalt på kroppen (f. eks. på hud, i munn, i skjeden og på penis).

Vanligvis gir sopp ingen plager fordi våre egne bakterier holder den i sjakk. Hvis noe tar knekken på bakteriene kan sopp formere seg og gi symptomer.

Vi vet ikke så mye om hvorfor noen får plager med sopp i skjeden, mens andre ikke har plager med sopp i skjeden. Overdreven vasking, bruk av såper og bruk av antibiotika (f. eks mot urinveisinfeksjon) øker risikoen for plager. Grunnen er at vasking, såpe og antibiotika fjerner bakterier, men ikke sopp.

Noen få tilstander gir økt risiko for plager fra sopp. Dette gjelder dem med nedsatt immunforsvar, sukkersyke og gravide.

Symptomer
Den vanligste plagen er kløe. I tillegg har mange endret utflod. Utfloden blir gjerne hvit og klumpete, eller litt tørr. Svie i huden rundt skjedeåpningen kan komme etter hvert. Noen kan også ha svie når de tisser eller smerter ved samleie.

Behandling                        

Ikke alle trenger behandling. Hvis det er en ubalanse i skjeden, vil det ofte bli balanse igjen, om du lar underlivet være i fred.

Den vanligste behandlingen mot sopp er stikkpiller til skjeden sammen med en krem. Dette får du kjøpt uten resept. Spør etter kombinasjonspakning mot sopp på apoteket. Det finnes flere merker, f.eks. Canesten eller Pevaryl, og alle virker like bra. I pakken er det en eller tre stikkpiller. Stikkpillene fører du inn i skjeden om kvelden (som en liten tampong), 3 kvelder på rad (hvis det bare er én stikkpille, blir det bare én kveld). Det er vanlig at du får litt rar utflod dagen etter pga rester av tabletten. Kremen skal du smøre på og gni litt inn i huden rundt skjedeåpningen, og ytterst i skjeden. Bruk kremen morgen og kveld til tuben er tom, eller maks 2 uker. Hvis du skal dusje, må du gjøre det før du smører på krem, så du ikke vasker den bort.

Hvis du har prøvd behandling med stikkpille og krem, og allikevel får plager på nytt, bør du gå til lege. For det første kan det være andre årsaker til at du har kløe og endret utflod. For det andre kan kremen og stikkpillene i seg selv gi plager som svie og sårhet, hvis du bruker det for ofte. Hvis legen finner ut at du har sopp kan det være du får beskjed om å forsøke stikkpiller og krem igjen, eller du får resept på en tablett. 

Andre råd           

Det finnes mange råd ved sopp i skjeden, og mange av disse har ingen beviselig effekt. Yoghurt eller eddik i skjeden har ingen effekt. Melkesyretabletter som kan kjøpes reseptfritt på apoteket virker heller ikke. P-piller og annen prevensjon gir ikke økt risiko for sopp, og hva du spiser vil ikke gjøre det bedre eller verre.

Råd ved sopp:

  • Ikke overdriv rensligheten, én vask om dagen er nok.
  • Ved dusjing skal vannet renne nedover, bruke ikke dusjhodet til å spyle skjeden eller få vann inn i skjeden.
  • Vask uten såpe (gjelder også intimsåpe). Dersom du føler at du må bruke et produkt, bruk parfymefri olje (f. eks. intimolje).
  • Bruk bind, ikke tamponger.
  • Unngå å bruke tettsittende undertøy som g-streng, men bruk heller boksere eller vanlig truse av bomull, i en periode.
  • Undertøyet skal du vaske for seg selv på 60 grader, uten tøymykner eller skyllemiddel. 

 Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer - SOI

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (soi) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse