Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

 Spørsmål om doping og legers taushetsplikt. 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Ved bruk av anabole steroider, og ved en legesjekk hvor legen din finner ut av dette, hvilke konsekvenser vil dette få for deg?

Besvart 08.11.2017 14:37
 

Svar
Hei

 Du lurer på hvilke konsekvenser det vil få, disse legen finner ut at en har brukt anabole steroider. 

Dette vil avhenge litt av situasjonen. Dersom en lege tilfeldigvis oppdager at pasienten misbruker anabolesteroider, og det er en voksen pasient, vil ikke legen videre formidle disse opplysningene. Legen har i utgangspunktet 100 % taushetsplikt, og samarbeider ikke med politiet.

Men det finnes enkelte unntak fra taushetsplikten. Dette er f.eks. hvis legen oppdager overgrep eller omsorgssvikt hos barn. Da vil meldeplikten overgå taushetsplikten.

Det er også dersom legen oppdage rusmidler-misbruk, og vet at pasienten har førerkort. Da skal legen melde (eller oppfordre pasienten selv til å melde seg),for å forhindre skader i trafikken.Og det kan være situasjoner der legen må bryte taushetsplikten for å avverge andre skader å skje, f eks  ved voldelige, psykotiske pasienter, eller pasienter som vil skade andre.

 Så dersom dette gjelder anabole steroider hos deg selv, og dette ikke påvirker  førerkortet ditt eller andre ulovlige forhold, vil ikke legen gjøre noe som helst med dette,

Den fremste oppgaven til legen er å sørge for at pasienten har tillit til helsetenester, og at pasienten tør å oppsøke legen uansett hva pasienten har gjort eller hvilken situasjon pasienten er i. Derfor går taushetsplikten for leger svært langt.

Du kan lese mer om dette i lenken nedenfor.

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er anabole steroider?

Gutt viser muskkler (colourbox.com)

Visste du at anabole steroider nesten har den samme virkningen i kroppen som testosteron? Her får du en forklaring på hva anabole steroider egentlig er.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping