Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

 Skal ta blodprøver for å sjekke hjertet. Spørsmål om misbruk av anabole steroider. 

Gutt 20 år
 

Spørsmål

ved blodprøver for og sjekke hjertet, vil det på disse prøvene vise bruk av steroider?

Besvart 08.11.2017 14:45
 

Svar
Hei

Du skal ta blodprøver for å sjekke hjertet, og spør om legen vil oppdage anabole steroider. Jeg kan dessverre ikke gi deg et sikkert svar.

Det er fordi jeg ikke vet helt hvordan man skal teste hjertet ditt (hva man leter etter/hvilke blodprøver som tas), og hvilken situasjon du er ellers er i.

Ved en «vanlig» test av hjertet og hjertefunksjonen, vil man ikke teste for anabole steroider. For å oppdage steroider i blodprøver, må man teste spesifikt for det, og mistenke det. Ellers vil ikke steroider vises.

Men jeg vet ikke hva de vil teste deg for. Dersom de har testet deg for hjertesykdom før, og ikke finner en god årsak til hjertesykdom, (men mistenker steroider), kan det nok hende at legene vil teste også for steroider.

Dette kan jeg ikke si noe helt sikkert om. Men du har rett til å få informasjon om helsen din og hva som gjøres med deg. Du kan derfor spørre legene hva de vil teste deg for.

Du kan egentlig også nekte å la deg teste hvis dette er viktig for deg. Men jeg vil jo råde deg til å samarbeide med legene, slik at du får best mulig helsehjelp. Legene har taushetsplikt og samarbeider ikke med politiet. 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dopingkontakten

Bildet er lånt fra https://antidoping.no/

Har du eller noen du kjenner behov for å snakke med noen om doping?

Les mer

Skader fra doping

Doping

Doping er et problem innenfor både idrett og i treningsstudioene. Skadene er mange og omfattende. Årefolkalkning, psykiske problemer og økt risiko for kreft er bare noen av bivirkningene ved doping.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping