Hopp til hovedinnholdet

Problemer med å henge med i samtaler; med å høre det som blir sagt. 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg hører ikke hva folk sier til meg, ellers jeg hører det men jeg forstår ikke ord, bare mumling, jeg trodde jo det har noe å gjøre med at norsk er ikke morsmålet mitt men dette skjer også når noen snakker til meg på morsmål, jeg har vært hos legen og han sa at jeg har en perfekt hørsel, jeg skjønner ikke hvordan kan jeg ikke forstå noe som vennine som står rett ved siden meg sier.. jeg føler meg dumt når noen prater til meg og jeg bare er som „hæ ?!hæ?!” Og de tror jeg bare kan ikke norsk og bytter til engelsk, det hjelper ingenting og jeg bare føler meg som en idiot:/ jeg hører greit når jeg er f eks når det er veldig stille, og jeg er på rommet mitt og ser på film,hvordan kan jeg fikse dette?:( det plager meg mer enn 5 år nå... alle sier at det er det at jeg bare VIL ikke høre det de sier men ofte jeg er ganske engasjert og interessert i det de sier jo

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har problemer med å høre det som blir sagt i samtaler, til tross for at legen mener du har god hørsel. 

Det med hørsel og å «henge med i samtaler» er sammensatt. Det er slik at dersom man kun har LITT nedsatt hørsel, så er det gjerne i situasjoner der flere prater, der det er bakgrunnsstøy osv, at man mister hørselen først. (En kan altså høre godt ellers, og når man er alene, hvis en kun har litt nedsatt hørsel).

Hørsel er egentlig bare èn måte man følger med i en samtale på. Det består også av å tolke kroppsspråk, bevegelser, følge meg på andre ting osv. Det er i det hele tatt mange ting å måtte konsentrere seg på - for å få med seg hva som blir sagt. Ordene er bare èn del av dette!

Så det kan jo hende at du har (svært lite) nedsatt hørsel fortsatt. Da bør du spørre fastlegen din om en grundigere hørselstesting, gjerne en henvisning til avdelinger der man gjør dette (audiopedagogisk avdeling eller lignende). 

Så tenker jeg at dette kan ha noe å gjøre med at norsk ikke er morsmålet ditt. Mange opplever at de ikke blir helt flytende i et språk, at de har vansker nettopp med å henge med, selv om de snakker flytende. Dette er et felt jeg kan for lite om. Jeg tenker at du derfor kan be legen din henvise deg til logoped eller annen spesialist i dette, for å finne ut mer av dette. 

Så kan også det å være trøtt, ha psykiske vansker og andre ting, føre til vansker med å henge med i samtaler. Så hvis du har problemer med ting i eller rundt deg, bør du snakke med noen om dette, f eks helsesøster, de på Helsestasjon for ungdom, eller fastlegen. Det hjelper ofte. 

Du har et spørsmål som dessverre er litt vanskelig for meg å svare helt godt på. Jeg håper jeg har gitt deg noen alternativer og måter der du kan prøve å få hjelp. 

Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse