Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har verken fått pupper eller mensen og er 13 år. Er det normalt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år. Jeg går i 8.klasse og alle andre jentene i klassen min har begynt og få pupper, og mensen. Jeg er den eneste jenta som ikke har fått pupper, kjønnshår eller noe tegn på mensen! Er dette normalt? Jeg bruker minitopp fordi jeg må, siden alle andre bruker BH- men jeg prøver og få pupper, har begynt og få litt men det går kjempe sakte og jeg vil at det skal gå fortere.. Hvordan kan det gå fortere? og er dette normalt? Jeg er flau over at jeg ikke har kommet i puberteten og jeg blir flau av at jeg har så lite på kroppen.. er det også normalt.. Håper dere svarer. Hilsen Jente 13 år som er flau av kroppen sin..

Besvart 14.11.2017 20:10
 

Svar
Hei

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som 9 år og noen kan få den så sent som 17 år. Hvis man ikke har fått mensen når man er 14 år og heller ikke har noe tegn til at puberteten har startet (bryster og hår på kjønnsorgan) kan man snakke med legen sin. Det samme gjelder hvis man ikke har fått mensen men har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta prøver av hormonene. Før dette er det ingen grunn til at man skal undersøke hvorfor mensen ikke har kommet.


Det er flere tegn på at mensen snart skal komme. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn har kommet godt i gang. Det vil si at man har vokst mye, har begynt å få bryster og fått hår på kjønnsorgan og under armene. Det er også normalt at man har begynt å få utflod og ofte får man utflod et par år før mensen. Les mer om den første mensen.

Du er bare 13 år og har ennå god tid til å både få pupper og mensen. Det er ingenting du kan gjøre for at den skal komme tidligere. Den kommer når den kommer. Det samme gjelder med pupper. Alle jenter får pupper. Noen får store, noen middels, andre får små.

 

Arv er den viktigste faktoren som bestemmer hvordan brystene skal se ut hos deg. Det er ikke bare fra mor man får disse genene, så man trenger ikke å få bryster i samme størrelse som moren din har.

 

Prøv å ikke fokuser så mye på at du ennå ikke har fått mensen. Det er uansett noe du ikke kan gjøre noe med. Du vil også få den etterhvert. 

Jeg anbefaler deg å lese artikklene jeg har lagt ved svaret. 

 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse