Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Kan jeg bli mer deprimert etter å ha satt inn spiral?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skulle ta spiral, men jeg lurer på om jeg kan bli mer deperimert eller verre psysisk?

Besvart 14.11.2017 23:27
 

Svar
Hei!

Det finnes to typer spiraler; kobberspiral og hormonspiral. Kobberspiral inneholder ingen hormoner. Dette betyr at du ikke får hormonbivirkninger og at du har eggløsning og menstruasjon. Det er vanlig at mensen blir kraftigere og lengre enn du er vant til, og at du får sterkere menssmerter.

Hormonspiralen frigir små doser at et hormon som kalles gestagen, som kan gi noen bivirkninger. De vanligste bivirkningene av hormonspiral er hodepine, ømme bryster, tørrhet i skjeden, humørsvingninger, depresjon, kviser, fet hud, fett hår og mindre sexlyst.

Bivirkningene er alltid verst i begynnelsen, og går som regel over i løpet av de 3 første månedene. Hvis plagene ikke går over kan du bytte til en annen prevensjon. Det er bare du som kan avgjøre om plagene er ille nok til å slutte eller bytte.

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Langtidsprevensjon, sikreste beskyttelse mot graviditet

Spiral (shutterstock.com)

P-stav, hormonspiral og kobberspiral gir best beskyttelse mot graviditet, siden de alltid er der og ikke er noe du kan glemme å bruke. Disse prevensjonsmidlene er absolutt ikke bare for dem som har født! Og visste du at om du får satt dem inn i god tid før du blir 21 år har du en gratis prevensjon i inntil 5 år?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse