Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg lurer på noe rundt helsesøsters taushetsplikt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heihei, jente 02, 15 år her. Jeg lurer på noen ting rundt helsesøsters taushetsplikt. Hun har fortalt meg at hun er bekymret for meg og ønsker å hjelpe meg. Noe jeg bryr meg fint lite om og langt ifra lyst på hennes hjelp da jeg ikke ser nødvendighet for det! Ok, her er det jeg lurer på: Kan hun tvinge meg til samtaler osv om jeg ikke ønsker det? Og evt hva kan jeg støtte opp med som argument? Har hun lov til å ringe til moren min om jeg sier hun ikke får lov? Jeg vil tenke at dette er brudd på taushetsplikt noe jeg vil ta videre til evt rektor om hun bryter. Men da må jeg først vite 100% sikkert om hun har lov eller ikke til dette. Jeg har mine grunner til at mamma ikke skal vite at jeg er overveldet med stress. Sleng gjerne med noen lover om taushetsplikt for helsesøster osv;) Takk

Besvart 21.11.2017 21:05
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år!

Jeg forstår at det kan være vanskelig å høre at helsesøster er bekymret for deg. Du er ganske bestemt på at du ikke trenger hjelp, men hva var det som gjorde at du snakket med helsesøster i utgangspunktet? Jeg forstår det slik at det er stress som gjør at du har det vanskelig. Jeg tenker at det er lurt å få litt hjelp til å håndtere stress slik at det ikke plutselig blir altfor mye for deg. 

Helsesøster kan ikke tvinge deg til å ha samtaler med henne. Men hun vil sikkert oppfordre deg til det. Du trenger ikke å argumentere noe for det. 

Det er mange som lurer på hva slags taushetsplikt helsesøster har. Noe av grunnen til at det kan være litt vanskelig å forstå er at det er noe i loven som gjør at helsesøster kan bryte tausheten dersom det er fare for liv og helse. Det er vanskelig for meg å si om helsesøster vurderer det slik at det stresset du opplever er til fare for deg. 

Som hovedregel har foreldrene dine rett til informasjon om deg, og rett til å se i din journal, frem til du er 16 år. Men samtidig skal helsesøster respektere at du ikke ønsker å fortelle ting til foreldrene dine når du er mellom 12 og 16 år. 

Det er vanskelig å gi et helt klart svar på hva som kan fortelles til foreldre og ikke, men ditt beste skal tas hensyn til. Samtidig er det viktig at foreldre får informasjon om deg slik at de kan gjøre jobben sin som foreldre på en god måte. 

Som du skjønner er det vanskelig for meg å gi deg 100% svar, spesielt når jeg ikke vet helt hva saken din dreier seg om. Men helsesøster vil nok ikke ringe hjem til foreldrene dine uten at hun har drøftet det grundig med deg og at dere eventuelt har lagt en plan for hvordan dere skal håndtere dette. 

Jeg legger ved en artikkel om taushetsplikt, kanskje du finner enda bedre svar der. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse