Hopp til hovedinnholdet

Pipelyd i øret og spørsmål om operasjon. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har pipelyd i øret. Har vært hos fastlege som har sendt meg videre til øre nese hals lege. Har time snart. Hvis ikke øre nese hals lege kan gjøre noe, går det an at jeg må operere øret. Har veldig lyst å bli kvitt øre piping og øre smerter. Håper på svar veldig fort pga har time snart.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Øresus kalles også tinnitus. Da har man stadig en susing eller piping i ørene. Noen har fått dette pga høre lyder, andre pga øresykdommer, mens andre dessverre «bare» har fått det.

Men alle opplever litt øresus av og til! Så piping i øret trenger ikke være sykdommen øresus. «Vanlig» øresus kan komme hvis man er stressa, har anspente muskler, er mye svimmel, eller har mye ørevoks.

Uansett; det er bra at du har fått til fastlegen, og at du har blitt henvist til spesialist. Da kan du få en grundig sjekk, og så ser en hva som kommer ut av det; om en finner øresus, om det er normalt, eller om det er sykdommer noe en kan gjøre noe med. 

Om du kan få en operasjon eller ikke, kan jeg ikke si uten at spesialisten har undersøkt deg først. Det er ikke alle sykdommer en kan eller trenger å operere for. Så en operasjon er ikke alltid en «super-løsning» der en blir kvitt alle plagene. Men det finnes andre medisiner og behandlinger også. 

Det er ikke sikkert at en finner en slik sykdom hos deg, som gjør at en trenger å operere. Men jeg er sikker på at HVIS en finner en sykdom, så vil du få den behandlingen og medisinen du trenger. 

 

 

Så skjønner jeg at det sikkert er både slitsomt og tøft å gå med en slik piping i ørene. Det kan nok gjøre hverdagen vanskeligere. Men det er nok lite du kan gjøre selv nå, bortsett fra å vente på timen. 

Jeg håper du får komme til spesialist raskt. Forverrer tilstanden din seg i mellommtiden, kan du be fastlegen din om må purre på timen. Jeg håper du får god hjelp!

Riktig god bedring!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Høy musikk rett i øret kan gi dårlig hørsel

Hodetelefoner (goto: ung.no)

Visste du at mange skader hørselen ut å vite det engang? Hører du på musikk maks seksti minutter om gangen med maks 60 prosent volum har du derimot gjort ditt for å forebygge!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse