Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor får jeg diaré av sterk mat?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Altså, det er noen nudler på butikken som heter "samyang noodles", også kjent for å bli brukt til "spicy noodles challenge". så jeg kjøpte dem. Første gang gikk det bra, det var heller ikke så sterkt for tunga mi, hadde kanskje gitt den en 6/10, andre gangen gikk det også bra, men tredje gangen, det var da det gikk galt. Jeg aner ikke hva som skjedde, men jeg fikk plutselig kjempe vondt i magen, og neste dag fikk jeg diare og måtte bli hjemme fra skolen. Jeg var ikke sikker på om det var nudlene, så jeg prøvde igjen, og akkurat det samme skjedde, bare værre. Jeg lovet meg selv å aldri spise de igjen. Men det er bare noe med de som får meg til å ville spise dem så sinnsykt igjen, smaken er så deilig, og den er så sterk, så godt! Så jeg lurer på noen ting. 1. Kan man få hull i tarmene av å spise sterk mat? 2. Hva er det som egentlig skjedde? Hvorfor kan jeg ikke spise nudlene? Hvorfor tåler jeg dem plutselig ikke lenger? 3. Er det noe jeg kan gjøre med dette? Vil spise dem igjen!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke uvanlig å få løs mage og diaré når man spiser sterk mat. Som regel skyldes det at slimhinnen i tarmen din blir irritert av de sterke stoffene som maten inneholder. Det er svært forskjellig fra person til person hvor godt tarmen tåler sterk mat.

Det er ikke så lett å svare på hvorfor du ikke fikk diaré de første to gangene, men det kan skyldes tilfeldigheter, kanskje du spiste noe sammen med nudlene som virket beroligende på magen, sånn som melkeprodukter? Kanskje spiste du nudlene sammen med annen mat slik at det ikke ble like sterk effekt? Det er vanskelig å si. Det er også mulig at du fikk en reaksjon igjen fordi tarmen har blitt litt sensitiv for sterk mat.

Diaré er ubehagelig og det kan gjøre deg dehydrert. Du må derfor passe på å drikke mye vann og få i deg noe salt når du har diaré. Når du vet at du får en slik reaksjon på sterk mat kan det være lurt å prøve å unngå det. Det kan hende at du vil tåle det igjen senere hvis du venter en stund og prøver igjen. Et annet tips er å prøve å spise litt melkeprodukter sammen med nudlene, f.eks. en yoghurt. Det er ikke sikkert det hjelper, men enkelte hevder at det kan dempe effekten av de sterke stoffene og virke beroligende på slimhinnen i tarmen. Kanskje du ikke trenger å spise hele posen med nudler? 

Det er også ofte sånn at man har lyst på det man ikke kan få. Etter en stund vil du nok glemme nudlene og har sikkert funnet noe annet som du synes er vel så godt å spise. Nudler er ikke spesielt sunt heller, så sånn sett er det kanskje en fordel at du ikke kan spise så mye av det?

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

20 gode råd til sunn og billig mat

20 tips til sunn og billig mat (colourbox.com)

Her har du 20 tips til hvordan du kan gjøre sunne valg i butikken uten å blakke deg helt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold