Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hvordan kan jeg bli mindre stresset og hvordan kan jeg få mindre kviser?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei! i det siste har jeg fått utrolig mange kviser og uren hud. jeg har alltid hatt litt vanlige småkviser, men nå har det kommet utrolig mange av dem. jeg har googlet litt og funnet ut at jeg har fått det pga. stress. på skolen har vi aldri pause. vi har presentasjoner, innleveringer, tentamener og prøver hele tiden! jeg får aldri fritid fordi jeg sitter inne og bare jobber med skole. jeg får også veldig bra karakterer og presser meg selv hele tiden for jeg blir alltid skuffet om jeg får mindre enn 4. mange kvelder har jeg også grått meg selv i søvne pga. skole og stress. i og med at jeg har stresset ekstra i det siste har jeg også fått mange kviser og da får jeg dårlig selvtillit. har dere tips om hvordan jeg kan bli mindre stresset og hvordan jeg kan få mindre kviser?

Besvart 28.11.2017 16:22
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Jeg kan forstå at det er vanskelig for deg med kviser og uren hud, og at du ønsker å finne ut hvorfor de kommer, og om dette har noe med stress å gjøre.

Det er helt normalt med kviser, svarte prikker og hudormer i ansiktet og på kroppen. Noen får mange og andre får bare noen få kviser. Det er særlig den hormonelle påvirkningen man opplever i puberteten, som påvirker produksjonen av kviser, og faktisk er det rapporter om at opptil 90% av ungdom sliter med kviser. Som regel vil problemet avta med alderen, men det er en god del som har kviser også godt opp i voksenlivet.

Jenter og kvinner opplever som regel mer kviser i forbindelse med menstruasjonen. Dersom kviser er eller har vært et problem hos mor og/eller far, øker også sjansen for kviser hos barna.

Både jenter og gutter får høyere nivåer av det mannlige kjønnshormonet (testosteron), noe som gjør at talgkjertlene i hudens hårsekker produserer mer hudfett (talg) enn de pleier. I tillegg til talg vil også overproduksjon av det vi kaller keratin fra hudcellene, påvirke dannelsen av kviser.

Det har vært en del forskning om andre faktorer kan påvirke kviseproduksjonen. Flere studier har vist at inntak av melk er forbundet med kviseplager, men det er ikke dermed sagt at melkedrikking fører til kviser. Noen påstår at sjokolade øker risikoen for kviser, men det har vi ikke kunnet bevise. Noen vil imidlertid merke at visse matvarer forverrer kvisene. Da er det lurt å begrense inntaket av slike matvarer.

Når det gjelder stress og kviser hos jenter, er det ikke funnet noen sammenheng der huden blir uren og kvisete.

Hvis dette blir et stort problem for deg anbefaler jeg deg å ta kontakt med din fastlege, som kan vurdere salver, kremer eller p-piller, som har en bivirkning som gir en bedre hud.

Når det gjelder din skolehverdag og hvordan du har det, må du forsøke å endre på noen rutiner. Det skal ikke være slik at skolearbeid tar hele din fritid og nattesøvn!

Forsøk og sett opp en timeplan, der du jobber med skolearbeid mellom visse klokkeslett. For å kunne prestere er det bra med pauser, sosialt og fysisk aktivitet. Kroppen trenger variasjon og ting som er morsomt for deg.

Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen din, og få henne til å hjelpe deg med en plan. Hun har erfaring å snakke med ungdom om mange ulike ting, så ikke nøl for å be om hjelp.  

Dette er en problemstilling som mange kan kjenne seg igjen i, og noen kommer i en negativ sirkel som gjør at en sliter seg helt ut. 

Nedenfor kan du lese flere artikler om temaet.

Ønsker deg masse lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du forbedre dem?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag