Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg vet ikke hva det er med meg og vil ha hjelp

Jente 18 år
 

Spørsmål

jeg har hatt ganske mange familieproblemer i mer enn et år. og i sommer 2017 så mista jeg ganske mye vekt, fra 57 til 50 på 3-4 uker (nå 52), ettersom jeg møtte flere konflikter. og etter sommeren så merket jeg at jeg ble stressa for gansk e mye, bare å være i et rom alene fikk hjertet til å slå ekstremt. har vært hos legen får å ta både røntgen og ultralyd, men han fant ikke noe. en dag hadde jeg en liten presentajson for klassen, kunne alt, men da jeg sto der gikk alt vekk, jeg ville bare ut fra det rommet, men presset meg selv til å være inne. jeg tenker ofte mye på hva dette her er. Legen har spurt om jeg vil til en psykolog, men det var fordi han ikke tror på at jeg mistet vekt helt naturlig. lurer på om det er depresjon eller angst ellernoe, men vet virkelig ikke. jeg har tenkt mye på ting som skjer rundt meg hele tiden, men jeg tror ikke på at jeg kan ha psykiske problemer. jeg vet virkelig ikke, kan dere hjelpe meg.

Besvart 29.11.2017 23:51
 

Svar
Hei


Så bra at du sjekker med både fastlege og andre steder som her på ung.no når du har det vanskelig. 

Familieproblemer, angst, depresjon, stress kan gi dårlig matlyst og opplevelser av at livet er vanskelig. Du beskriver en klok lege som sjekker kroppen din for å finne forklaringer og forsøker å finne noe hjelp som kan hjelpe.

Jeg lurer på om det kan være nyttig for deg at jeg forklarer litt om psykiske problemer. Alle har en psykisk helse. Psykisk helse handler om å:

  • Utnytte sitt potensiale
  • Takler påkjenninger
  • Bidrar på en hensiktsmessig måte i felleskapet
  • Sørge for seg selv

Psykiske vansker er noe alle kjenner på innimellom. Men kanskje er vi ikke så åpne om det? Det handler om å kjenne at man strever med vanskelige tanker og følelser. Psykisk lidelse eller sykdom er noe mer alvorlig og varig. Det kan være en hjernesykdom som krever behandling.

Takk gjerne ja til en psykolog. Du kan når som helst kutte kontakten med psykologen hvis du ikke vil fortsette å snakke med den du har kommet i kontakt med. Du kan også kontakte helsesøster på helsestasjon for ungdom eller på skolen. Det er lurt å prøve og snakke med noen. Sånn grubling som du beskriver er ikke greit. Det blir man sliten av og det tar for mye plass i hverdagen. Det er lettere å finne løsninger som kan fungere hvis man tenker sammen med noen, og det at du skriver til ung.no betyr kanskje at det er vanskelig for deg å finne løsninger på dette selv. Hvis det hjelper deg litt videre å få svar her på ung.no så kan du gjerne skrive igjen.

Det er vanskelig å vite om det hjelper deg å snakke med en psykolog. Jeg tror du må prøve det før du kan vite om det er greit eller ikke. Ungdomstiden er en viktig tid og det er viktig at du får hjelp for det du strever med enten det er en fysisk eller psykisk forklaring. Se også vedlagte artikler. Kanskje du finner noen tips som passer for deg der.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eksamensangst?

Mange blir stressa av eksamen

Mange mennesker er livredde for å gjøre det dårlig, og de er redde for dårlige resultater. Eksamen nærmer seg - er du stressa? Det finnes gode råd!

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Hva er stress?

Tenåringsgutt lener seg over en haug med bøker og ser sliten ut. (www.colourbox.com)

Stress er et ord vi bruker hele tiden uten å tenke særlig over hva vi legger i det. Men hva betyr det egentlig? Hva skjer i kroppen når vi er stressa?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser