Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Spørsmål om pH måling og nikotin/snus.  Spørsmål om taushetsplikt. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei:)haster veldig! jeg skal ta 24-timers ph registrering (med sånn sonde i nesen) på onsdag morgen. Jeg snuser e god del, og snuste sist for noen timer siden (idag mandag), prøvde p holde meg men klarte ikke. moren min klikker totalt om hun finner det ut.... Kan de se på denne prøven/målngen at jeg har snust? evt hvor lenge før målingen må jeg holde meg unna nikotin? om de ser det, må de da si det til moren min? takk for raskt svar!

Besvart 03.12.2017 19:41
 

Svar
Hei

Det kan være spesielle forhold hos deg eller ved din undersøkelse som jeg ikke vet om.

Men vanlige prosedyrer for pH-måling av magesekken, sier at en skal unngå røyk og snus 4-6 timer før. Om du skal unngå snus før akkurat denne prosedyren, vet jeg ikke.

Jeg tenker at snus kan være en årsak til at du har «sur mage», eller problemer med refluks (halsbrann). Egentlig bør du spørre legene (fastlegen din, eller de som skal gjøre undersøkelsen), om du skal ha en «reell» måling, der du gjør det du vanligvis gjør (inklusive å snuse). Eller om en vil måle hvordan nivået er uten at du snuser. Det at du snuser er egentlig en vesentlig del av denne problemstillingen, tenker jeg. 

Når en er mellom 12 -16 år, er en i en «mellomsituasjon», hva angår taushetsplikt. Da er det slik at du har krav på taushetsplikt (altså at legene ikke forteller foreldrene dine om det du forteller eller om dine prøver). Men samtidig har foreldre til de mellom 12-16 år, krav på informasjon om barna sine (for å kunne være gode foreldre for dem). Her blir altså TO lover/interesser veid opp mot hverandre.

Det finnes ingen helt konkrete svar her. For det er legen som avgjør dette i hvert enkelt tilfelle. Men taushetsplikten skal veie tungt, og det skal en del til før leger sier noe videre. Du kan uansett spørre legen/helsepersonell om dette. Og be om at de ikke sier noe videre. Du kan lese mer om dette i lenken nedenfor. 

Så kommer en uansett alltid lengst med undersøkelser og behandling, om en klarer å være ærlig med legen. Da skal heller ikke leger være fordømmende; det er legens ansvar å passe seg for det. 

Jeg kan altså ikke gi et helt konkret svar til deg (for det fins ikke her), men håper du fikk hjelp uansett. 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse