Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg er så mye mer stressa nå på ungdomsskolen enn jeg var før

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 13 år gammel jente og trenger hjelp. Jeg begynte på ungdomsskolen i høst og har merket mye nytt. For det første syntes jeg at nesten alt er bedre der enn på barneskolen, både lærerne og fagene og selve skolen. Men jeg er så mye mer stressa nå enn jeg var! Jeg har ikke tid til å slappe av og er sliten nesten hele tiden. Jeg har håndballtrening 3 dager i uken, vi har en del prøver og jeg klarer ikke å få stoff inn i hodet mitt, vi har kamper nesten hver helg, jeg føler at jeg har mistet vennenne mine og jeg har en bestevenninne jeg må hjelpe siden hun ikke har det så bra. Jeg føler at vi sliter på forskjellige måter, hun spiser nesten ikke og kutter seg noen ganger! Og jeg vil hjelpe hun så hun ikke gjør det og at det skal bli bedre. Og jeg stresser med håndball, skolen, venner og søvn. Jeg føler meg så sliten hele tiden og kan komme hjem fra skolen og bare sove, også på kvelden så sovner jeg igjen. Også legger jeg meg tidlig for å få mest mulig søvn. Håper dere kan hjelpe

Besvart 06.12.2017 21:13
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 13 år!

Så bra at du er fornøyd med å begynne på ungdomsskolen, og at du synes det er bedre enn på barneskolen! Men det er jo ikke bra at du er så stresset, allerede nå i 8.klasse. 

Ungdom i dag opplever mye press og stress. Det kan være press hjemmefra, press fra samfunnet og venner, men kanskje mest av alt press fra seg selv. Ungdom vil gjøre det bra på skolen, ha mange venner og ha mange aktiviteter på fritiden. Alt det er egentlig bra, men så er det mange som opplever at det blir slitsomt og stressende. 

Jeg tenker at du trenger å øve litt på at du ikke behøver å klare alt helt perfekt! Du gjør så godt du kan på skolen og på håndballen, og det må være bra nok. Du trenger også å ha det bra. Hvis du ikke har det bra yter du heller ikke godt i det du skal gjøre.

Når det gjelder venninnen din så er det viktig at du får hjelp av en voksen. Hvis det er slik at venninnen din trenger hjelp til å håndtere noe som er vondt eller vanskelig så er det best at en voksen hjelper henne med det. Du som venninne skal selvfølgelig støtte henne og være der for henne, men du kan ikke være hennes terapeut. Det kan være veldig slitsomt å være "den eneste" som en venn betror seg til. Foreslå for venninnen din at hun kan snakke med helsesøster på skolen, eller en lærer eller foreldrene sine. Du kan jo tilby deg å være med til helsesøster? 

Det er kanskje ikke så rart at du føler at du mister vennene dine. Du prioriterer kanskje ikke å være sammen med dem fordi skole og håndball går først. Ungdom skal være sammen med venner, det er en viktig del av ungdomstiden. Og har du mye å gjøre må du sette av tid til å være sammen med dem. 

Jeg legger ved noen artikler der du får mange tips til hvordan du kan få mer tid i hverdagen. Lag en dagsplan om nødvendig, og legg gjerne inn tid til å hvile! Ikke sov for mye på ettermiddagen, det kan etterhvert gå utover søvnen din om natten. 

Jeg vil anbefale deg å ta en prat med helsesøster. Det kan være godt å få litt hjelp til å rydde i tankene og få tips og råd til hvordan du kan slappe av litt også. Du kan også snakke med læreren din om at du stresser mye med skolen. Læreren kan gi deg gode tips på hvordan du kan jobbe mer effektivt og strukturert med skolearbeidet ditt. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan få tid til alt i hverdagen

Jente ser på jobb og fritid

Skole og deltidsjobb, trening og fritidsaktiviteter. Mye å gjøre? Her får du tips til hvordan prioritere skolearbeid, når timeplanen er full fra morgen til kveld.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag