Hopp til hovedinnholdet

Går hudormer vekk av seg selv, og i så fall, hvor lang tid sånn ca.?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Lurte på om hudormer går vekk av seg selv etter en stund? Og isåfall etter hvor lang tid sånn ca? Har hatt svarte hudormer på nesen i snart 2 år og viser ingen tegn på å forsvinne. Har prøvd en del måter bla. Ansiktsmaske og å klemme etter jeg har vært i badstu. Ingen av delene har funket så bra. Tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er utålmodig og lurer på hvor lang tid det tar før slike hudormer forsvinner. De vil nok forsvinne på et eller annet tidspunkt, men hvor lang tid det tar for deg, er dessverre ikke mulig å forutsi.

I puberteten er det helt normalt med svarte prikker (eller hudormer) og kviser (acne) i ansiktet og på kroppen (rygg, bryst og armer). Den økte mengde hormoner i kroppen produserer mer talg, slik at talgkjertlene kan bli tilstoppet. Hudormer er "talgplugger" som tetter talgkjertlene.

Det er viktig at du rengjør huden din grundig. Vask grundig med en mild såpe et par ganger daglig. Det finnes også masse produkter å få kjøpt på apoteket for å rense huden med og for å behandle kviser og hudormer med. 

Et mer effektivt middel heter Basiron og er ganske effektfullt. Dette er mer tenkt for kviser, men det virker også på hudormer. Spør på apoteket, de har lang erfaring og får stadig tilbakemeldinger på hva som er effektive produkter.

Om du er forsiktig kan du klemme disse ut, etter å først ha skyllet huden med varmt vann. Varmt vann åpner porene og gjør det lettere å klemme disse ut. Etterpå kan du bruke ett rensemiddel. Grunnen til at du bør klemme forsiktig er at hardhendt behandling kan gi arrdannelse i huden.

Du kan også evt bruke en hudvennlig peelingkrem som er beregnet for ansiktet, max ett par ganger i uken.

Om du har svært mye hudorm kan du snakke med legen din. I noen tilfeller vil legen anbefale en reseptbelagt A-vitaminsalveVennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse