Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Hva gjør du om du ikke klarer å tenke på noe annet enn døden eller å grine?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hva gjør du om du ikke klarer å tenke på noe annet enn døden eller å grine? Men likevel smiler du og ler på skolen? Jeg vet ikke hva som skjer eller om dette er en fase eller noe jeg burde snakke med noen om. Problemet er at i vinter/sommer ble jeg utredet for ADHD hos BUP, grunnet impulsivitet, rastløshet og at jeg er ufokusert, men legene kom frem til at jeg bare har dårlig arbeidsminne. Det hadde vært fint å få svar på hvorfor jeg de siste 1-2 månedene ikke har vært meg selv når jeg er alene. Har dere/du noen gode tester for å finne ut om jeg har noe annet mentalt som ikke er som det skal. Jeg er alt for flau/redd/lei til å spørre noen eller snakke med noen om dette, føler jeg bare maser. Mvh jente, 16.

Besvart 14.12.2017 18:20
 

Svar
Hei jente 16 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor vondt du har det nå. Jeg forstår at det er frustrerende og ikke vite hvorfor du har det slik og at det er vondt å be om hjelp!

Derfor er jeg glad for at du skriver til oss!

Det høres ut som du en stund nå har hatt det strevsomt. Du gråter og får selvmordstanker/ tanker om døden når du er alene. Dette er heldigvis bare tanker men de har også en betydning og de skal tas på alvor.

Vi vet at selvmordstanker ofte handler om at man vil at det som er vondt og vanskelig skal forsvinne mer enn at man faktisk ønsker å dø.

Når man er nedstemt og trist så kan tanker om døden komme. Det er ikke uvanlig!

Mitt råd til deg er å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Der er det også lege tilstede.

Ved å forteller om hvordan du har det og hva slags tanker og følelser du har så kan du få hjelp til å finne ut av hvorfor det er slik.

Det hjelper å snakke med noen og altfor mange er redde for å si fra og be om hjelp. Men dersom man ikke sier fra så får man heller ikke den hjelpen man trenger.

Jeg syns du skal si det du skriver til oss - at du har det vondt nå og at du lurer på hva som gjør at det er slik!

Det er også slik at tester skal gjøres av autorisert helsepersonell og dette er det leger, psykologer og sykepleiere/ helsesøstre som gjør.

Dersom du ønsker ny utredning så kan du snakke med fastlegen din som kan henvise deg dersom du ikke lenger er på BUP.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Livet går opp og ned for alle, og de fleste opplever å være deppa i en periode. Men føler du at det aldri slipper taket, må du prate med noen du stoler på.

Les mer

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert