Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Har jeg rett til å si at det ikke skal bli sak til barnevernet?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei eg er ein gutt på 14 år! Jeg hadde de litt vanskligt hjemme og da valgte eg å si i fra til helsesøster for å ha noen å prate med om de. men hun mente de burde bli barnevern sak. og sa at hun hadde valgt å sende bekymrings melding til barnevernet noe eg slett ikke vil siden eg føler at de var bare noe smått og at eg bare trengte noen å prate me og ikke at de skulle lages sak av de men uansett har eg rett til å si at de ikke skal bli noen sak til barneverne?

Besvart 19.12.2017 22:30
 

Svar
Hei

Det er et godt og viktig spørsmål du stiller.

Du kan i utgangspunktet ikke bestemme om noe skal bli en barnevernsak eller ikke. Voksne som jobber med barn og unge (lærere, helsesøstre, rådgivere og andre) har plikt til å melde bekymring til barnevernet hvis de får vite om at noen barn ikke har det godt nok hjemme. Barnevernet skal undersøke saken og prøve å hjelpe til når barn og ungdom ikke har det greit hjemme. 

Ikke alle foreldre vil ha hjelp fra barnevernet slik at de klarer å være gode nok foreldre. Men barnevernet er ofte flinke å forklare hvorfor de gjerne vil hjelpe til. Det er greit om du tenker at det bare var noe smått og at helsesøster har laget saken mer alvorlig og stor. Det er nok i beste mening at helsesøster prøver å hjelpe til ved å melde til barnevernet. Du trenger ikke ta stilling til om du er enig eller uenig. Bare si det som det er: at du trengte å snakke, at du tenker at det ikke er så stor sak og at du tenker at barnevernet ikke trengte å vite det. Så kan du la de voksne ordne opp. 

Hvis det blir verre for deg hjemme når barnevernet blir koblet inn, så er det viktig at du sier i fra om det. Det skal de som prøver å hjelpe ta hensyn til.

Se vedlagte artikler. Jeg ønsker deg alt godt videre. Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesøster og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett. Her kan du lese litt om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern