Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en spiseforstyrrelse og tar noen tabletter. Hva vil skje hvis jeg fortsetter?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 14 med spiseforstyrrelse. Jeg har hatt dette eg stund nå, men det ble ekstra ille akkurat etter jul. P.g.a all maten og usunn mat og sånt. Så jeg fant noen tabletter som heter xl-s medical Max strenght i skapet. Og jeg har begynt å ta den hver dag, men det er ingen som vet det, verken foreldrene mine eller legen min. Og jeg har ikke bare tatt 2 tabletter 2 ganger om dagen som det står. Jeg tar opp til 7 eller 8 hver dag. Og jeg lurer på om dette er farlig. Legen min sier at hvis jeg går ned mer i vekt nå så går jeg over til å bli sykelig undervektig. Men hva vil skje hvis jeg fortsetter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du har en spiseforstyrrelse og at det nå er ekstra ille for deg etter julen. Du har funnet noen tabletter, som du tar 7 eller 8 av her dag og lurer på om det er farlig. I tillegg lurer du på hva som vil skje dersom du fortsetter å gå ned i vekt.

Jeg blir bekymret for deg og tenker det er alvorlig at du nå inntar overdose med tabletter som ikke er anbefalt eller forskrevet til deg. Jeg kjenner ikke til disse tablettene, men vil sterkt fraråde deg å ta flere av disse. Det er også viktig at du forteller foreldrene dine og legen din om at du har tatt tabletter som du har funnet i skapet hjemme.

Legen din har vært tydelig med deg og har advart om at videre vektnedgang kan gi sykelig undervekt. Det er helsefarlig å være undervektig, det kan gjøre deg veldig syk. I noen tilfeller vil det medføre en innleggelse på sykehus med kostliste, redusert/fravær av aktiviteter der det vil være et strengt hovedfokus på å gå opp i vekt. 

Jeg har lagt ved flere artikler om spiseforstyrrelser og vekt, som jeg ber deg om å lese.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse