Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Har du noen tips for å slutte å snuse og røyke?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har ett problem jeg har levd med i nesten 2 år nå, jeg røyker og snuser minst 6 ganger daglig og jeg greier bare ikke å stoppe, har dere noen tips om hva jeg kan gjøre?

Besvart 11.01.2018 23:02
 

Svar
Hei

Så leit at du er avhengigh av både røyk og snus. Det virker veldig slitsomt. Jeg anbefaler deg aller først å kutte ut all røyking. Å røyke er noe av det verste du kan gjøre mot kroppen din. 

Det er mulig å slutte å snuse og røyke, men det er ubehagelig og krever innsats. Du må bestemme deg 100 prosent for at du skal slutte. Du må slutte helt også. Det er nesten ingen som klarer å snuse eller røyke bare en gang i blant. Hvis man sier at man skal gjøre det "bare i helgene", da lurer man seg selv.

Når du slutter så kommer kroppen din til å ha lyst på nikotin, og tankene dine kommer til å kretse rundt røyk og snus. Det kan være godt å ha en plan for hvordan du skal holde ut. Tenk på ting du kan gjøre som tar oppmerksomheten din en liten stund: spill et dataspill, ring en venn, puss tenner, last ned slutta-appen, ta noen push ups...

Det kan være lurt å be om hjelp og støtte fra foreldre, venner eller helsesøster. Foreldrene dine vet kanskje ikke at du snuser og røyker, men de vil sikkert hjelpe deg om du forteller dem det og ber om hjelp til å slutte. 

Når du slutter kommer du sannsynligvis til å føle deg litt utafor en stund, kanskje blir du veldig ukonsentrert eller litt ekstra følsom. Dette går over. Vær snill med deg selv og gi deg selv ros for at du gjør noe som er bra og vanskelig!

Jeg legger ved artikler med tips for snus- og røykeslutt. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du slutte å snuse?

Bilde av snusboks og hender (www.helsedirektoratet.no).

Det er vanskelig å slutte, men det er mulig! Kanskje du bare skal hoppe i det? Her får du forslag til slutteoppskrift.

Les mer

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt!

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk