Hopp til hovedinnholdet

Selvskading. Hva gjør jeg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg et en jente på 13 år som sliter med selvskading. Dette har ikke holdt på så lenge, kanskje noen måner. Jeg kutter meg når jeg er sint og lei meg, jeg vil egentlig ikke, men føler det er det eneste som hjelper. Hverken mamma eller pappa vet om dette men mange av vennene mine. Egentlig så ville jeg ikke at noen skulle vite om det men nå vet mange det. Jeg er en person som ikke liker å snakke om følelser og sånt så det er et vanskelig tema. Burde jeg ta kontakt med helsesøster eller kommer dette til å gå over? Og hvordan kan jeg stoppe? Håper på svar. Hilsen jente 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål! Så bra du tar kontakt med oss i ung.no 

Det du opplever er noe mange andre også sliter med. Ungdomstiden er vanskelig for mange, men heldigvis blir det som regel bedre etterhvert!

Selvskading er f.eks å kutte seg i huden. En skader seg fordi en har vonde innestengte følelser som en ikke klarer å uttrykke.

Ved å skade deg får du mindre vonde følelser inni deg. Du får på en måte utløp for det vonde fordi du får fysisk vondt utenpå kroppen.

Mange opplever altså at de smertefulle følelsene på innsiden, blir mindre ved kutting. 

Smertelindringen er ofte kortvarig og den indre smerten kommer tilbake.

Den beste metoden for å bli kvitt trangen til å skade seg er å snakke med noen. Da reduseres ofte trangen til å skade seg.

Jeg vil råde deg til å snakke med noen som kan hjelpe deg. Du kan snakke med helsesøster på skolen, en lege eller oppsøke din lokale helsestasjon for unge der du bor.

Kanskje du ved å snakke med noen opplever at trangen til selvskading blir mindre eller forsvinner? 

Er det vanskelig å si det med ord så kan du skrive ned følelsene dine på en lapp og gi til den som skal hjelpe.

Du kan også bruke en anonym chatte-tjeneste f.eks Kors på halsen. Kanskje det kan være en start og så kan du etterhvert si det til noen du stoler på?

Driver man med selvskading er det viktig å ikke gjøre noe som fører til skader. Kutting kan være dødelig om det går galt og man treffer en blodåre.

Ønsker du ikke å snakke med noen nå kan du bruke chatten til Røde Kors: www.korspahalsen.no/

Håper svaret mitt var til hjelp og lykke til! Ta godt vare på deg selv.

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse