Hopp til hovedinnholdet

Har jeg krav på ung ufør?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 19 år som sliter med å være opplagt, sliter med lese og skrivevansker, har stor sjangs for å ha utmatelsessyndrom, klarer ikke fullføre skole.. jeg kjenner flere som bare har 2 av tinga og er ung ufør. Jeg fungerer ikke normalt i hverdagen, blir utslitt bare av å spise osv.. Jeg har prøvd å jobbe i butikk flere ganger, men kroppen blir helt ødelagt etter ikke en time en gang... jeg klarer ikke mye etter det for da er jeg total ferdig i kropp.. Har jeg da mulighet for å bli ung ufør siden jeg da ikke klarer å jobbe fulle arbeidsdager og mest sannsynlig har utmatelsessyndrom? Håper jeg får svar fort på dette... Hilsen fortvila jente...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss

For å få innvilget uføretrygd så er det flere vilkår som må være oppfylt. Evnen til å kunne arbeide må være varig nedsatt med minst halvparten på grunn av sykdom elle skade. Du må også ha gjennomgått hensiktsmessig medisinsk behandling og gjennomført hensiktsmessig arbeidsrettede tiltak for å komme i arbeid. Det må avklares om du kan jobbe, hvor mye du eventuelt kan jobbe, og eventuelt med hva du kan jobbe med.

Denne prosessen med å finne ut om du kan jobbe, eventuelt hvor mye du kan klare å jobbe, kan ta tid (i mange tilfeller måneder og år). Det innebærer ofte arbeidsutprøving ved ulike attføringsbedrifter, arbeidspraksis, medisinsk behandling med mer. De som gjennomgår slik avklaring på grunn av sykdom, kan ha rett til en stønad som heter arbeidsavklaringspenger. For å få innvilget arbeidsavklaringspenger, så må arbeidsevnen din være nedsatt med minst halvparten på grunn av sykdom, skade eller lyte. Vi kan ikke si om du har rettigheter til arbeidsavklaringspenger eller uførepensjon her på ung.no.

Vi kan altså dessverre ikke gi deg konkrete svar på spørsmålet ditt, så lenge vi ikke kjenner deg og situasjonen din godt nok. Dette er noe du bør snakke med legen din om, og saksbehandler på NAV kontoret. Be om en timeavtale med saksbehandler på NAV kontoret der du bor, slik at du kan ta opp det du lurer på og trenger svar på.

Ønsker deg lykke til og en fin dag videre :-)

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Jente sitter oppgitt foran PCen (colourbox.com)

Hva er dysleksi, og er det et vanlig problem? Les mer om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles, og hvordan du kan slå fast om du har det eller ikke.

Les mer

Har du dysleksi? Du har rettigheter!

scrabble (colourbox.com)

Her finner du litt informasjon om rettigheter i skolesammenheng for deg som har dysleksi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse