Hopp til hovedinnholdet

Kan en 18 åring får utført en hysterektomi?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 18 som ønsker å få en hysterektomi. Jeg ønsker å fjerne livmoren slik at jeg ikke lenger kan bli gravid, ikke lenger får mensen, men vil beholde eggstokkene så kroppen fortsatt produserer hormoner. Grunnen er at jeg har prøvd en million forskjellige typer prevensjon, både med og uten hormoner, og ingen av de har fungert for meg. Jeg har fått bivirkninger av alle. Jeg har også slitt med sinnsyke mensensmerter siden jeg fikk den, men ifølge legen er det ingenting galt. Nå har jeg kobberspiral, og igjen, jeg har utrolige mensensmerter og jeg blør daglig. Jeg skal til gynekologen for å finne ut hvorfor jeg blør hele tiden nå snart, så det jeg lurte på er om jeg burde spørre om hysterektomi samtidig? Har jeg i det hele tatt lov til å få det, i en alder av 18? Og finnes det mange fysiske bivirkninger av det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så synd at du har så dårlig opplevelse med bruk av prevensjon. Det kan virke som at du har forsøkt de fleste og nå hadde en stor tro på kobberspiralen. Dessverre er det slik at kvinner som har store menstruasjonsplager, ofte vil få disse forverret med kobberspiral. Dette fordi kobberspiralen gir lokal produksjon av prostaglandiner, noe som igjen kan gi økt blødning og økte smerter under menstruasjonen. Dette er spesielt vanlig de første månedene etter innsetting. Det er også veldig vanlig med mellomblødninger i starten. Jeg synes derfor at det er fint at du har en time hos gynekologen din, slik at du kan diskutere dette med henne/han. Det prevensjonsmiddelet som kanskje har best effekt på blødningsmengde og smerter, er p-sprøyte. Jeg vet ikke om du har forsøkt dette ?

Men til det egentlige spørsmålet ditt. Jeg betviler sterkt at du med din unge alder vil få utført et hysterektomi. Dette kan gjøres på voksne kvinner som ikke ønsker flere barn, men for unge kvinner på 18 år vil nok dette kun utføres dersom det er strengt nødvendig grunnet alvorlig sykdom. En hysterektomi er et relativt lite dramatisk operasjon, men som alle andre operasjoner kan det tilkomme komplikasjoner.  

Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse