Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir utredet for spiseforstyrrelse, kan foreldrene mine få meg innlagt?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg går på dps til uttreding for spiseforstyrrelse. Jeg spiser 4 måltider om dagen, men spiser 1 god morgen yoghurt til frokost, 1 rugsprø m pålegg til lunsj, babyporsjon med middag (ifølge fosterforeldre). Og 2 spiseskjeer smoothie til kvelden. Kaster opp ca 5 ganger om dagen, og går ca 20 tusen skritt. Er svimmel nesten hele tiden og veldig hodepine, pluss synsforstyrrelser. Jeg blir så frustrert når mamma og pappa snakker om å bli frisk! Det er en sperre der! Hvis jeg prøver å forklare sier pappa at jeg gjør det for oppmerksomhet, at jeg ikke prøver hardt nok. Men jeg har ikke noe problem! Og har bare tenkt til å spise mindre! Mamma og pappa spør om det er vits for meg å gå til dps når jeg nekter for at det er er problem. Hva kan dem gjøre? Kan dem sende meg på sykehus hvis jeg spiser mindre? Er så frustrert

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år.

Det høres ut som om foreldrene dine er veldig bekymret for deg. Når jeg møter familier som har en ungdom med spiseforstyrrelse er de ofte både redde og fortvilte. I kampen for å få ungdommen til å spise nok mat blir det ofte mye krangling. Det er helt normalt. 
Det høres ut som om dere trenger hjelp. Spiseforstyrrelser er veldig alvorlig og den som er rammet trenger masse støtte og hjelp for å komme seg ut av sykdommen. Foreldrene trenger støtte til å forstå sykdommen slik at de kan støtte ungdommen sin best mulig.

Du trenger mer mat og det er svært skadelig for kroppen din at du kaster opp. Jeg anbefaler deg å samarbeide med helsepersonell som utreder deg og håper du tar i mot all den hjelp du kan få. Ingen får det bedre etter at de har fått en spiseforstyrrelse. Det er mulig å få det bedre og bli frisk, men da er det viktig å samarbeide. 

Du spør om foreldrene dine kan legge deg inn. Om din fysiske eller psykiske  tilstand blir for alvorlig, kan foreldre i samarbeid med helsepersonell anbefale at barnet sitt blir lagt inn for å få nok hjelp. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser