Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg oppsøke lege pga trang forhud?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 15 år. Jeg har slitet litt med trang forhud. Når penisen er slapp så er det ofte ikke et problem å få forhuden trekt helt bak. Men når penisen er erigert så blir den ofte veldig rød og den går ikke helt bak. Jeg har lest meg opp på dette, men jeg lurer på når jeg bør gå til legen? Fordi nå har jeg fått den bak når den ikke er erigert, så jeg tror det er fremgang. På forhånd, takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Trang forhud kalles fimose på fagspråket, og innebærer at forhuden ikke kan trekkes tilbake over penishode. Trang forhud er vanlig hos barn og tenåringer, men hos noen forblir forhuden trang også etter puberteten. Så lenge det ikke skaper problemer for deg, trenger du ikke å gjøre noe med det. Fimose skal kun behandles dersom det skaper problemer som du ikke klarer å leve med. Det kan for eksempel være:

- Å trekke forhuden bak penishode er smertefullt. 


- Forhuden kan ikke trekkes over penishode (glans) og gir smerter ved samleie og onani.


- Vansker ved vannlating. 


- Infeksjoner under forhuden (balanitt).

Trang forhud kan medføre problemer og vansker i forhold til onani, samleie og hygiene videre i livet. Det er derfor viktig at trang forhud behandles når den skaper problemer for deg.

Noen kan oppleve at det starter å blø når man trekker forhuden bak penishode. Skjer dette bør en være forsiktig. Dersom forhuden skades, er det nemlig fare for at forhuden kan bli enda trangere pga arrdannelse.

Trang forhud deles gjerne inn i medfødt trang forhud og ervervet trang forhud. Det vil si at hos noen er det medfødt mens andre har fått trang forhud senere i livet som følge av for eksempel skader eller kronisk balanitt (betennelse). 

Siden du, med tanke på alder, neppe er ferdig utvokst ennå, kan det fremdeles være at dette retter seg av seg selv, men det kan være en ide å få gjort noe med det. 

Det finnes ulike behandlingstilbud for trang forhud.

  1. Salve og tøying: 
En kan forsøke påføring av en gruppe 4-steroidsalve (hydrokortison) en gang daglig i 4-8 uker. Dette kan bedre fimosen hos dem med ervervet fimose. Det går an å forsøke med Hydrokortison 1% krem som du får kjøpt på apoteket uten resept, men ofte trengs sterkere kortisonkrem og da må du til lege for å få resept. 

Det er også anbefalt flere daglige tøyinger av forhuden for dem med medfødt fimose. En kan starte med å tøye forhuden med påsmøring av vanlig (uparfymert) fuktighetskrem. Hjelper ikke det, kan en forsøke å bytte ut fuktighetskremen med hydrokortison.

Det første du kan prøve er å smøre forhuden din morgen og kveld i fire til åtte uker med fuktighetskrem eller Hydrokortison 1%, samtidig som du tøyer forhuden. Du tøyer ved å ta tak i forhuden og drar den utover mot sidene - rundt hele. Om du får det til, kan du forsøke å stikke begge pekefingrene inn i åpningen, dra fingrene fra hverandre og på den måten tøye.  

  1. Kirurgisk/Omskjæring: 
Er den vanligste behandlingen for dem med medfødt fimose.

Legen vil gjøre en vurdering av tilstanden og hvis det anses at det er behov for omskjæring blir du henvist til kirurg. Dette gjelder spesielt ved smerter og hvis du ikke får trukket forhuden skikkelig tilbake selv når penis er slapp. 

Operasjonen er ikke stor og du får vanligvis reise hjem fra sykehuset samme dag. Hvordan operasjonen gjøres er litt forskjellig og vurderes av kirurgen ut fra tilstanden din. I de fleste tilfeller lager kirurgen snitt i forhuden og syr den sammen på en spesiell måte slik at den blir videre. Hos noen fjernes deler av forhuden, mens hos andre fjernes hele.

Du kan oppsøke lege ved Ungdomshelsestasjonen der du bor for en vurdering, om tøyinger ikke har ført fram etter ca 8 uker. 

Håper svaret er til hjelp.

Hilsen Sexologisk rådgiver (nacs), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trang forhud

Boxershorts (colourbox.com)

Trang forhud er noen ganger et problem for gutter. Noen har hatt problemer med det og blitt operert når de er små, mens andre opplever dette når de kommer i pubertet.

Les mer

Alt du trenger å vite om forhuden

Gutt sitter på do (colourbox.com)

Hva er forhuden og hva skal den være god for? Her får du svar på de vanligste spørsmålene om huden som ligger lengst ut på penis.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse