Hopp til hovedinnholdet

Når jeg reiser meg, blir jeg blind og litt svimmel. Reist meg for fort?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 14 år og lurer på en ting. Når jeg reiser meg og for eksempel går inn i et annent rom. Ser jeg ingenting i noen sekunder. Jeg blir liksom helt blind og litt svimmel. Er det fordi jeg har reist meg for fort? Fordi øynene mine reagerer på lyset eller drikker jeg for lite vann?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Når du rester deg for fort, kan du bli svimmel og miste litt av synet et øyeblikk.
En av legene her på ung.no har svart dette på et tidligere, lignende spørsmål:

"Det kan ha flere årsaker, men den vanligste er kanskje for lavt (ortostatisk) blodtrykk. 

Blodtrykket vårt skal være ganske konstant, og kroppen må regulere det slik at blodtrykket er likt både når vi ligger i ro, reiser oss, og i aktivitet. Det er ikke hos alle at denne mekanismen fungerer like godt. Da får man for lavt blodtrykk når man reiser seg opp. Det kalles å ha for lavt "ortostatisk" blodtrykk, og det kan man bli ganske svimmel av. Man kan få hodepine, og noen kan til og med besvime. 

Dette er imidlertid ikke farlig, i seg selv. Det er ofte unge, tynne jenter som har dette. Det bedrer seg ofte når de blir eldre. Dersom man spiser og drikker lite, kan dette være én del av forklaringen, og da vil det hjelpe å spise/drikke mer. Man kan også lære seg å reise seg/snu seg langsomt, det hjelper også.

Men om dette er veldig ille, veldig ofte eller plagsomt, bør du gå til fastlegen din for en sjekk. Det kan i noen tilfeller være andre årsaker også, som (jevnt over) lavt blodtrykk, lavt stoffskifte, for lite jern osv."

Sikre deg at du drikker nok vann og at du spiser nok.  


Jeg håper dette er til hjelp og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse