Hopp til hovedinnholdet

Ørebetennelse og flyging. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal ut å fly om ca 2 uker! Men jeg er påvei til å få øyrebetendelse, eller om jeg ikke får det før kommer jeg til å få det når jeg reiser med fly! Kan jeg gjøre noe for å få sprekke trommehinnen før jeg drar? Har hørt at om du sprekker den før du drar så er det ikke problem å fly!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis en får en ørebetennelse, kan en få et trykk i det indre øret, og trommehinnen kan være ganske «spent». Når man flyr, vil det være et annet trykk inne i flyet, enn det vi er vant til her på jorda. Øret vårt klarer som regel å utligne dette (selv om man av og til kan kjenne «dotter» i ørene).

Ved en ørebetennelse er det vanskeligere for øret å utligne trykket, og da kan det gjøre vondt. Så det er litt uheldig å fly med ørebetennelse. 

Skulle du få en ørebetennelse rett før du skal fly, bør du derfor gå til lege (Evt legevakt). Du bør IKKE sprekke trommehinnen selv, dette kan være veldig farlig og føre til nedsatt hørsel og andre skader. 

Legen kan sprekke hinnen for deg om nødvendig, eller gi deg andre medisiner/råd. Men hinnen sprekker også ofte av seg selv - og etter det går det bra å fly for de fleste. Lykke til!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse