Hopp til hovedinnholdet

Hva er normal vekt for alderen min?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13 år gammel veier 60 kg og er sånn cirka 162-163 jeg lurte på hva som er vanlig i alderen min. Av og til synes jeg ikke det er så verst men av og til så er jeg ikke fornøyd og komfortabel med kroppen min. Vennene mine sier at jeg er i god stand og at jeg har en veldig fin kropp men når vi står ved siden av hverandre ser jeg stor forskjell mellom oss og det liker jeg ikke, jeg syns kanskje ikke hele kroppen min er stygg men jeg liker ikke lårene mine og blir ganske lei meg når de andre bruker short noe jeg ikke er i stand til å gjøre. Jeg danser mye i løpet av dagen har fotball trening 2 ganger i uken men det ser ikke ut til å hjelpe. Jeg spiser ganske sunt men kan hende jeg dropper å spise noen dager ikke fordi jeg tror det hjelper men fordi jeg Egt ikke er sulten.Jeg er ikke helt den typen til å gå turer og jeg vet heller ikke om det hjelper, og jeg har vært veldig stressa nå for tiden. Jeg er ganske forvirret og trenger hjelp,Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Når jeg leser det du skriver så er jeg for meg en sunn og flott jente. En som er aktiv i hverdagen og har en kropp som utvikler seg på en god måte. Vennen dine sier at du har en veldig fin kropp, og det skal du ta til deg og tro på.

Allikevel er det slik at man ofte er kritisk til seg selv, og innimellom ikke helt fornøyde med sitte eget utseende. I puberteten og tenårene er det særlig mange som sliter med slike tanker og lett kan tenke negativt om seg selv.

For meg høres det ut som du har en helt normal vekt. Det er ikke slik at det er en bestemt vekt som er normalt for en med din høyde. Det normale er forskjellig fra person til person. Vi er alle født med vår spesielle kroppsbygning, som igjen er bestemt av arv fra egen familie. Så lenge du spiser variert og til faste måltider og ellers er frisk og trives på annen måte, er nok dette normalt for deg.

Har du spørsmål om vekt synes jeg du skal ta en prat med helsesøster på skolen din. Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var nyfødt baby, og kan si noe om hva som er normalt for deg. Der kan du også få trygge råd om kosthold, kropp og snakke om tanken du har om det å være fornøyd og komfortabel med kroppen din.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mest for jentene
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mest for jentene