Hopp til hovedinnholdet

Skal starte på Ritalin, har spørsmål om denne medisinen. 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som nettop har blitt utredet for add, og psykiatrer mener det vil være lurt for meg å starte på ritalin for å se om det hjelper, da jeg sliter ekstremt med konsentrasjonen på skolen. Har lest at ritalin er nesten det samme som amfetamin og lurer på om det er skadelig for kroppen i lengden? vil jeg dø tidligere dersom jeg velger å gå på dette? Har tatt ekg og har ingen hjertefeil eller dårlig blodtrykk så legen sa at kroppen min vil tåle dette, men er så utrolig nervøs for at kroppen min skal bli dåtlig av dette. Vær så snill og svar, føler dette er den siste utveien for meg til å endelig klare å holde konsentrasjonen på skolen og hjemme.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Ritalin er en kraftig medisin. Ikke alle leger kan skrive den ut(kun de som er spesielt godkjente), fordi medisinen er ekstra sterk - man skal være forsiktig.

Ritalin er et stoff som ligner litt på adrenalin eller andre stoff som stimulerer direkte i hjernen. Når hjernen stimuleres, kan hjertet, pusten, våkenheten vår og mye annet, påvirkes også, fordi hjernen styrer det meste. Stoffet er altså IKKE det samme som amfetamin. Likheten er kanskje at amfetamin virker sentralt og er sterkt. (Men det er det mange medisiner og rusmidler som gjør). 

Du vil ikke dø tidligere av denne medisinen! Men medisinen, siden den er så sterk, KAN påvirke hjertet. De som på forhånd da har hjertefeil eller hjertesykdommer, kan tåle slik medisin dårligere. Derfor sjekkes man på forhånd. Har man alvorlige feil, vil man nok ikke få medisinen. Men det virker som du har blitt grundig undersøkt, og en ikke funnet noe. Da err det tryggere for deg å bruke medisinen.

Men likevel skal lege, som er spesialist, følge deg opp nøye, for å se OM det oppstår problemer eller bivirkninger. Så det er viktig at du forteller legen om evt bivirkninger slik at legen kan vurdere dosen, og OM du skal ha medisinen. 

Så har du fått anbefalt medisinen, er det nok fordi en vurderer at du vil tåle denne medisinen. Men med medisiner er det alltid slik at en vurderer nytten opp mot mulige ulemper. Hvis nytten veier tyngst og bivirkningene vurderes til å ikke være for farlige/sannsynlige, vil en få anbefalt medisinen. En har selvsagt ingen garanti (det har en aldri, i livet). Men med gode sjekker i forkant, og en erfaren lege, kan du stole på det legene anbefaler. 

Men det høres ut som du trenger og bør få mer informasjon, slik at du føler deg tryggere på dette. Du har rett til info, og å få det forklart slik at du skjønner det. Du bør ta dette opp med legen din eller med spesialisten. 

Her kan du lese mer om ADHD og behandling. 

(Dette vil for det meste gjelde også for ADD). 

Lykke til og alt godt!

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse