Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg takle “sensory overload” når det skjer nesten hele tiden?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hvordan kan jeg takle “sensory overload” når det skjer nesten hele tiden!??? Det skjer når jeg er i klassen, bestiller mat, er med 2 eller flere personer det er som jeg kan høre alt men det høres ut ufiltrert og kaotisk, jeg kan høre at noen snakker men klarer ikke å forstå det:( f eks hvis jeg bestiller noe på fast food og det er musikk som spiller og folk som snakker så forstår jeg ikke hva kasserer sier til meg og det er litt flaut.. jeg har ikke nedsatt hørsel i det heletatt.. det samme i klassen jeg kan ikke forstå hva læreren sier og da tror læreren at jeg bare fokuserer meg ikke i timen og ofte sier at jeg skal få anmerkning:/ jeg har lest litt på nett om det og de fleste artikkler sier at jeg burde bli kvitt med det som fører til sensory overload men da betyr det at jeg bør være hjemme hele tida og aldri dra på skolen eller butikker bare sitte hjemme i helt stillhet???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg kan godt forstå at det er slitsomt for deg og ikke kunne skille mellom alt av lyder og at det blir kaotisk for deg når du hører alt på en gang.

Mitt beste råd til deg er å snakke med fastlegen din slik at du kan se om dette er noe du bør henvises videre med for å undersøke hvorfor er slik.

Ellers så råder jeg deg til å forsøke og observere det som skjer rundt deg og prøve å fokusere på det du skal der og da. For eksempel når du skal bestille mat og hører andre mennesker prater og musikk så skal ditt fokus være på vedkommende du bestiller mat av. Det er helt greit å si "hæ" når man ikke høres på grunn av støy.

Videre er det læreren din sin stemme du skal fokusere på i timen når vedkommende snakker. Det kan bety at de som sitter rundt deg og som prater ikke får din oppmerksomhet.

Du trenger ikke bekymre deg for at du kun skal sitte hjemme og ikke omgås andre!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være nyttige for deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse