Hopp til hovedinnholdet

Har jeg skadet helsa ved å ta et par trekk av e-sigarett og røyk?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har prøvd el sigarett 3 ganger men bare ett trekk. Jeg har også prøvd tobakk røyk en gang me bare ett trekk.. jeg angrer veldig mye og er veldig beskymret for helsen min nå... har helse angst og har slitt veldig me det og jeg vet at d er farlig å røyke... angrer veldig mye pg håper at jeg ikke blir skadet av dette ... jeg var med feil folk før men har sluttet og vær med de så håper det er håp..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du trenger ikke å bekymre deg for at du har gjort noe alvorlig skade på kroppen din. Det viktigste er å ikke teste ut røyk, damp (e-sigarett) og snus flere ganger, da slipper du å risikere å bli avhengig av nikotin. 

Du skriver at du har helseangst og bekymrer deg mye. Hvis du ikke allerede får hjelp med å takle det, så håper jeg du vil fortelle noen om det. Helsesøster og lege kan hjelpe deg med å håndtere ubegrunnede bekymringer om helse. 

Du er 16 år og kommer ikke til å begynne med tobakk, vil jeg tro. Det er et veldig bra avgjørelse for å ta vare på helsa si.
Vi kan ikke kontrollere alt som skjer med kroppen, men vi kan velge å leve normalt sunt. Å leve sunt innebærer å være litt fysisk aktiv hver dag, og å spise sunt. Det betyr ikke at man må trene veldig hardt, eller at man aldri kan spise godteri eller junk-food. Alt med måte.

Det er ikke bare mat og trim og kropp som er "helse"; hvordan du har det psykisk er også viktig. Det er bra for helsa å være sammen med andre mennesker, å ha interesser og å få naturopplevelser. Akkurat nå kan det kanskje hende at det som er viktigst for din helse er å bekymre deg mindre? 

Det er mulig å få hjelp med å bli kvitt ubegrunnet angst for sykdom (hvis det er svært alvorlig kan det diagnostiseres som hypokondri). Jeg håper du ber om hjelp heller enn å gå med disse bekymringene alene. 

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å være syk? - om bekymring for sykdom, helseangst og hypokondri

Nervøs jente (colourbox.com)

Kan jeg ha en alvorlig sykdom? Det er ikke uvanlig å merke slike tanker, men for noen kan tankene ta mye tid og krefter. Sterke og overdrevne bekymringer for sykdom kan føre til det man kaller hypokondri eller helseangst.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse