Hopp til hovedinnholdet

Jeg har smerter i hoften, hva kan det være?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 år som har problemer med hoften. For noen måneder siden kollapset mitt venstre bein sammen, helt uten logisk forklaring. Det var føltes som et elektrisk støt eller som om hoftekula gikk ut av ledd. Jeg har aldri opplevd noe så vondt før. Siden den gang har det kommet i perioder der jeg får denne smerten når jeg lener meg på venstre bein, står, sitter og ligger.(får ikke vondt i låret) De siste dagene har det blitt mye verre. eks. En gang gikk jeg opp en trapp og kollapset fullstendig da jeg skulle løfte kroppen med venstre bein. Hva feiler det meg? Hva kan være grunnen til at jeg får vondt ved hoftekula? skal ta opp dette med legen min, men det er 5 uker til jeg ser henne. Og det vil sikkert ta en stund før jeg kan ta rønkenbilder og få vite årsaken.Hva burde jeg gjøre frem til da?Jeg har skoliose (ryggskjevhet), men har aldri hatt plager med ryggen. Dessuten får jeg ikke vondt i ryggen, bare venstre side av hoften. Men kanskje det er en årsak likevel?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke rart du blir bekymret. Slike smerter kan være veldig vonde, og gjøre at man blir redd for å legge trykk på benet. 

Du forteller at du skal se legen din, men kanskje det er for andre årsaker? Du kan ta en telefon til legen for å høre om det er mulig å få en time raskere. 

Det er helt umulig for oss på ung å si så mye hva disse smertene kan skyldes uten at du er undersøkt. Det kan være ryggplager som stråler ut i hoften, det kan være betennelser i slimposer som får senene til å gli lettere, og det kan være skade på selve hoftekulen. Det siste er veldig sjeldent men bør utelukkes raskt. 

Hvis du har smerter daglig og ikke kan belaste benet skikkelig bør du få time hos lege raskere enn 5 uker for å utelukke enkelte tilstander. Det kan godt være dette skyldes ryggen og da er det ikke farlig, men du bør få oppfølging for det. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse