Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg feit, orker ikke trene, ønsker å gå ned i vekt, hjelp meg.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lenge hatt et problem hvor jeg føler, og ikke bare føler men er feit. Jeg veien rundt 85 kilo og er 16 år... jeg liker ikke vise meg foran andre og jeg unngår å bade fordi jeg blir rett og slett kvalm av å se kroppen min. Jeg ønsker å gå ned i vekt, om ikke i allfall se tynnere ut da. Jeg vil bli tynn! Men jeg bare orker ikke trene fordi når jeg kommer hjem fra skolen er jeg helt utslitt og jeg syns det er flaut å trene foran folk fordi jeg er redd hva de skal tenke om meg. Har dere/ du noen tips til meg? Jeg orker ikke se sånn her ut lenger, og jeg unngår å være intim med andre fordi jeg liker ikke kroppen min... hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du har det vanskelig om du har tanker om at du er feit og blir kvalm av å se på kroppen din. Da er det forståelig at du tenker at du ønsker å gå ned i vekt.

Samtidig forteller du at du er helt utslitt når du kommer hjem og derfor ikke orker å trene. Alle dine bekymringer og tanker om kropp og utseende tapper på kreftene, så jeg forstår at motivasjonen er lav til å komme i gang. Kanskje du skal begynne med en treningsform som ikke fører til at du må trene foran folk. Jeg legger ved noen artikler om temaet som jeg anbefaler deg å lese.

I utgangspunktet anbefaler vi ikke at unge på din alder slanker seg, det kan være helseskadelig og må eventuelt være under kyndig veiledning av lege eller annet helsepersonell. 

Men det er lov å tenke at en skal forsøke å endre sin livsstil på en slik måte at vekten stabiliseres og en utvikler seg i en sunn og god retning. Da handler det mer om å endre livsstil. 

Å endre livsstil er et stort prosjekt, men det er viktig at du ikke tenker på det som en slankekur i en periode, men som en endring av vaner både når det gjelder kosthold og aktivitet. Dette tar tid og det er viktig å forstå at det ikke finnes noen kjappe løsninger som er varige. Løsningene skal vare resten av livet. 

Samtidig er det viktig å forsøke å bli glad og stolt over egen kropp. Ingen er like og det er urettferdig å sammenligne seg med andre. Forsøk å tenke mindre på kropp og utseende og mer på å være en god venn og ha det hyggelig sammen med andre. 

Det er selvfølgelig du som må gjøre den store livsstilsendringen, men det er forståelig og fornuftig å få støtte på veien. Da kan helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom være en du kan snakke med. Her kan du også få snakke om de andre delene av livet ditt som gir deg utfordringer. Alt henger sammen, og det er viktig at en har det bra med seg selv om en skal ha energi og motivasjon til å gjøre endringer i livet.

Jeg vil også anbefale deg å ta kontakt med kommunens Frisklivssentral. Mange kommuner tilbyr kurs og oppfølging via Frisklivssentralen. Du kan kontakte sentralen selv, eller be om henvisning via helsesøster eller lege.

Men jeg vil også anbefale deg å snakke med dine foreldre og få dem med på lag. Da det som regel er de voksne i familien som har gjør innkjøp og står for matlagingen. Kanskje trenger de også råd og tips om en sunn hverdag?

 

Håper dette var til hjelp for deg.
Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse