Hopp til hovedinnholdet

Trenger mer tid til skolearbeid, spørsmål om dysleksi. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg og moren min mener at jeg har diagnosen dysleksi, men ppt mener at jeg ikke har det. Jeg forstår ikke like fort som de andre og får ikke til alle oppgavene fordi jeg ikke skjønner dem og trenger mye mere hjelp og nå snart skal vi begynne på videregående og da har jeg ikke noe bra unnskyldning til å være dorligere enn de andre som ikke har det. Hvordan vet de at jeg ikke har den diagnosen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det trengs en del utredning for å kunne stille diagnosen dysleksi. Hvis du er grundig undersøkt og har tatt tester (og en ikke har fått «utslag» på disse testene), vil en kunne si at du IKKE har dysleksi. Da kan det fortsatt være at du har noe utslag på testene (f eks at du «scorer» litt dårlig på de testene de tar). Men at du ikke er «dårlig nok» til at man kaller det dysleksi. 

Jeg vet ikke så mye om dine plager og nøyaktig hva du sliter med. Men det er ikke kun er dysleksi som kan være grunnen her. Noen sliter med konsentrasjonen, noen har fysiske eller psykiske sykdommer. Og hos noen ER en bare ikke så gode i alle fag (men kan være flink i andre, osv). Det kan være forhold i klassen, i familien, til lærer osv, som gjør at en ikke henger med. 

Så det kan være mange andre årsaker, enn dysleksi. Jeg kan ikke si noe sikkert om dette, eller om hva PPT har undersøkt. Men har du fått en grundig utredning, kan du egentlig stole på det. 

Men du bør fortsatt snakke med læreren din, studieveileder og med fastlegen din om hva dette kan være, og hva en evt kan gjøre. Noen ganger kan en tilrettelegge mye, velge spesielle fag osv, slik at en gjør det bedre på skolen. 

Hvis en har en diagnose, kan det være lettere å få tilrettelegging. Men du har også rettigheter uten dette. Du kan spørre PPT nærmere om dette. 

Lykke til!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dysleksi (lese- og skrivevansker)

Jente sitter oppgitt foran PCen (colourbox.com)

Hva er dysleksi, og er det et vanlig problem? Les mer om dysleksi, eller lese- og skrivevansker som det også kalles, og hvordan du kan slå fast om du har det eller ikke.

Les mer

Har du dysleksi? Du har rettigheter!

scrabble (colourbox.com)

Her finner du litt informasjon om rettigheter i skolesammenheng for deg som har dysleksi.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse