Hopp til hovedinnholdet

Er det farlig å spise kjempemye en dag av og til? Ødelegger det treninga?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei . I går spiste jeg utrolig mye jeg vet ikke hva som gikk av meg. Jeg spiste liksom 6 kakestykker og 5 kjeks rett etter middag og i tilleg til kveldsmat senere jeg tror jeg fikk i meg over 1000 mer kcal sikkert enn det jeg bør spise på en dag. Tror kanskje jeg fikk i meg over 3000 kcal Spørsmålet mitt er bare om det er farlig og spise så mye en dag og om man kan ødelegge treninga dagen etter ved å gjøre det eller at man legger på seg ( spiser vanligvis aldri lørdagsgått eller godteri ellers, ganske sjelden jeg spiser kake i det heletatt,men det var etter en bursdag så) jeg veier 38,5 (på kveld) og er 150 cm høy . Har trent tre dager på rad og dette var hviledagen min. Trener vanligvis ca. 8 timer organisert trening fra mandag til fredag i tillegg til det vi kanskje finner på i helgene.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt.

Først kan jeg fortelle deg at du har en helt normal vekt for din alder. Den ligger nok litt i nedre område for normalvekt, så du skal ikke se bort i fra at du legger litt på deg de kommende årene, men det er helt normalt og nødvendig for at kroppen din skal utvikle seg normalt.

Å spise alt for mye mat én dag av og til har ingenting å si. Man legger ikke på seg av å spise mye én dag. Hvis man skal legge på seg må man spise mer mat enn kroppen trenger flere dager i uka, i flere uker. 

Treninga di dagen etter blir ikke ødelagt. Faktisk vil mange oppleve at de får en ekstra bra treningsøkt dagen etter de har spist mye, fordi da er alle energilagrene godt fylt opp, og man har mye å gå på. 

Det høres ut som du er mye aktiv og spiser sunt, det er flott å høre! Du skal ikke være bekymret for å skeie ut av og til. Kroppen har så klart ingen nytte av at man spiser masse kake og kjeks, men det er ikke farlig å gjøre det en sjelden gang. Skal man skeie ut fast en dag i uka trenger man ikke spise helt enorme mengder snop o.l., men litt er absolutt lov.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Tips til deg som er sulten hele tiden

To tenåringsjenter sitter med en skål med frukt foran seg og spiser. (www.colourbox.com)

Det er viktig at ungdom spiser nok mat for å kunne vokse og utvikle seg. Vi har råd til deg som ofte føler deg sulten eller aldri er helt mett etter et måltid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold