Hopp til hovedinnholdet

Blødning med P-stav og etter abort, er det normalt?  

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg satt inn P-stav i uke 49 eller 50 i 2017, flr jeg satt inn staven hadde jeg tatt en falsk negativ graviditetstest, noe som resulterte i at jeg tok abort uka før jul. Etter det har jeg hatt flere og uregelmessige blødninger med helt svart blod. Nu i det siste har blodet blitt rødt igjen, men jeg har nu hatt blødninger i nærmere 3 uker i strekk. Det har variert fra dag til dag hvor store blødningene er, men de har vært der hele tiden de siste ukene. Hva kan dette komme av? Er det en bivirkning av staven? Eller aborten?

 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Så trist å høre at du tok en graviditetstest som viste negativ når den egentlig var positiv. Det er derfor vi anbefaler å vente 3-4 uker etter et ubeskyttet samleie med å teste seg. 

Det du beskriver når du nå har fått satt inn p-stav etter aborten høres helt normalt ut. 

Når man bruker hormonell prevensjon vokser ikke slimhinnen inne i livmoren på samme måte som når man ikke bruker slik prevensjon. Mensen er det som kommer ut som «blødning» når kroppen kvitter seg med denne fortykkede slimhinnen innimellom. Når denne da ikke har blitt så tykk på grunn av hormonene i p-staven, blir mensen mindre og kommer i mange tilfeller også sjeldnere eller ikke i det hele tatt.

Det er altså helt normalt at mensen din er annerledes hvis du bruker hormonell prevensjon. Jo mørkere farge det er på blodet som kommer ut jo lengre tid bruker blodet fra livmoren ut til skjeden. Blodet koagulerer da på vei ned, noe som igjen gir endret farge. 

P-stav er et veldig sikkert og langtidsvirkende prevensjonsmiddel, faktisk et av dem som er sikrest. P-staven gir lite bivirkninger og virker i ca. 3 år.

 
Det som er bra med p-staven, er at man slipper å huske på å for eksempel ta en p-pille hver dag. Det er også veldig få bivirkninger med p-staven, og ingen av bivirkningene er farlige.
 
Du spør videre om disse blødningene kan komme av aborten, og det gjør de nok ikke etter så lang tid. Noen uker etter en abort skal man være oppmerksom på feber og smerter, noe som kan være tegn på infeksjon. Du beskriver ikke dette så da regner jeg med at dette ikke kan relateres til aborten. Endret blødning kan også komme ved smitte av f.eks klamydia/gonore, håper du har testet deg for det. 
 
Til slutt vil jeg bare si at kommer det tanker som du syns er vanskelige etter en abort, kan det hjelpe å snakke med noen om dette, enten det er kjæreste/partner, venner foreldre eller noen profesjonelle.
I Amathea, som er en gratis tjeneste, har vi etterabortsamtaler hvis du vil føle behov for å snakke om dette. Du kan også snakke med helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller din fastlege
 
Håper svaret var til hjelp for deg.
 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse