Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg faste for å rense magen? Sliter med oppblåsthet og magesmerter.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! I det siste har jeg slit litt med oppblåst mage og magesmerter. Tror det skyldes av at jeg har spist litt ekstra mye mat i det siste. Uansett så har vi bestilt en time hos legen. Men det er lenge til at jeg skal til legen, så derfor vil jeg fast for en dag. Fordi er føle at magen er "fullt" med mat, så derfor hvis jeg faste bare for en dag vil kanskje magen rense seg. Så da har jeg tenkt å bare drikke vann for en dag. Men er det farlig for meg hvis jeg bare drikker vann for en dag, for å rense kroppen? Vil jeg stoppe å vokse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmålet ditt til oss.

Jeg skjønner veldig godt at det er ubehagelig for deg nå å gå rundt med oppblåst mage og magesmerter, og at du synes det er lenge å vente til du kommer til legen og får noen svar.

Det kan være flere årsaker til oppblåst mage og magesmerter, som regel skyldes det noe vi har spist (ikke at vi har spist for mye). Enkelte personer kan reagere på noe i maten, slik som laktose (melkesukker), gluten (kalles cøliaki) eller man kan reagere på enkelte karbohydrater som finnes i blant annet frukt, noen grønnsaker (løk, hvitløk, kål, sopp) og korn (kalles irritabel tarm).

Dette vil fastlegen din kunne hjelpe deg med å finne ut av når du kommer dit.

En annen årsak til oppblåsthet og magesmerter er forstoppelse/treg mage. Du skriver at du føler magen din er full av mat, og det kan passe med en treg mage. Går du på toalettet hver dag? Opplever du at magen din er treg?

Du vil ikke kunne 'rense' magen ved å faste. Magesekken vår tømmer seg i løpet av noen timer etter vi har spist, det er tarmene våre som fylles opp med 'mat' og der kan det bli liggende i over ett døgn hvis vi ikke har en rask fordøyelse. Det er også i tarmene vi blir oppblåste (det dannes gass). Den beste måten å få ut det som er i tarmene på er å spise fiberrik mat, det setter fart på systemet, og er den beste rensen tarmene kan få. Fiberrik mat er: grovt brød/knekkebrød, havregryn, frukt, grønnsaker, nøtter. Prøv gjerne å øke inntaket av dette, samtidig som du drikker mer vann. Hvis du opplever å bli mer oppblåst eller få magesmerter, kan du gi beskjed til legen om at det problemene ble verre ved inntak av mye fiber.

Du skal vite at det er ikke farlig for deg å ikke spise mat én dag, du vil ikke stoppe å vokse av den grunn. Hvis man har mange dager der man ikke spiser, så blir det farlig. Man vil føle seg slapp den dagen man ikke spiser, og faktisk er det sånn at tarmsystemet stopper litt opp når man ikke spiser, så du vil ikke få renset eller tømt tarmen slik som du håper. For at tarmen skal tømmes må vi spise jevnt og trutt, samt fiberrik mat.

Hvis man lurer på om man ikke tåler melk, kan man prøve å ikke spise melkeprodukter 1-2 dager. Hvis du føler deg bedre uten melkeprodukter, så kan det tyde på en laktoseintoleranse. Husk at melkeprodukter er både melk, rømme, ost, fløte, yoghurt ++ Melkeprodukter er viktig for oss, så hvis du ikke merker noen forskjell de to dagene, så må du begynne å spise det igjen.

Håper noen av disse rådene kan være til hjelp. Jeg vil fraråde deg å faste, da det ikke vil hjelpe på noe som helst vis. Du får smøre deg med tålmodighet til du skal til fastlegen. Hvis magesmertene blir for ille må du be om en raskere time.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse