Hopp til hovedinnholdet

Undervektig, slapp, umotivert, fryser, vondt i kroppen og uteblitt mens

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg er en jente på 14 år og 7 kg undervektig, jeg er ofte slapp, umotivert, fryser mye, vondt overalt på kroppen, har ikke fått mensen på en stund og kjenner avogtil blodsmak i munnen. likevell sier legene til meg at jeg er helt frisk, men trenger mer mat. Jeg føler meg svakere for hverdag som går og tørr ikke å fortelle foreldrene mine, fordi jeg er redd for at dem skal bli reddere for meg enn det de er! Samtidig har jeg ikke noe form for matlyst, til det jeg hadde før. Har jeg blitt alvorlig syk? Trenger jeg å stikke innom sykehuset? burde jeg få tak i terapaut?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du sjekker opp helseplager og at du er motivert for å få hjelp hvis du trenger det.

Det er vanskelig å svare sikkert på det du spør om. De plagene du nevner er tegn på at kroppen din ikke har det bra. Det kan være du tåler å ha det sånn en stund til, men det må en lege vurdere.

Legen svarte at du er frisk men trenger mat. Noen blir syke av å være undervektige og da kan mat være den medisinen man trenger. Klarer du å få i deg nok mat selv eller trenger du hjelp? Har du noen voksne hjemme som kan hjelpe deg med å planlegge hva du skal spise for å få i deg nok næring?

Det kan være lurt å avtale oppfølging med fastlegen din og helsesøster. De kan hjelpe deg med å vurdere om du trenger hjelp fra en terapeut i tillegg. Legg en plan for hvor raskt du trenger å gå opp i vekt og hvor mye du må spise daglig. Hvis du ikke klarer å følge planen bør du be om mer hjelp. Hør med legen din hvor ofte du må til helsekontroll for å sjekke om det går greit med kroppen din. Det er ikke bra for deg å gå lenge med slike plager som du beskriver. Det kan føre til at kroppen din blir alvorlig syk og at du får varige helseplager. Er du redd for å gå opp i vekt? Vet du hva som er grunnen til at du ikke har matlyst? Noen må komme skikkelig i gang med å spise før matlysten kommer tilbake. Kan du klare å spise selv om du mangler matlyst og ikke vil spise?

Har du voksne hjemme som kan støtte og hjelpe deg? Du trenger ikke beskytte dem fra å bli redde for deg. Sannsynligvis er det vanskeligere for dem at du ikke snakker om hvordan du har det. Foreldrene dine har ansvar for deg. Prøv å hjelpe dem til å klare og hjelpe deg.

Stå på videre og lykke til. Jeg ønsker deg alt godt og god bedring.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse