Hopp til hovedinnholdet

Jeg spiser lite og har dårlig matlyst.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en 16-år gammel jente som går 1 året idrett på vgs. Vi har aktivitet omtrent 2 timer vær dag. Jeg spiser egentlig ekstremt lite, får i meg omtrent 1300 kcal per dag. Jeg sliter samtidig ekstremt mye med matlyst så klarer ikke tvinge megselv til å spise. Hva kan skje om jeg fortsetter dette? Har egentlig hele livet spist lite, men nå er jeg i aktivitet vær dag. Har du også noen gode råd om å få matlyst?

Besvart 16.04.2018 14:46
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller spørsmål til ung.no.

Du har rett i at 1300 kalorier er for lite å spise, og det er ekstra ille når du er så fysisk aktiv som du er.

Når man spiser lite over lang tid skjer det mange ting med kroppen, og vi har nylig skrevet en artikkel om akkurat dette. 

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

Etter å ha lest denne artikkelen, så håper jeg du blir motivert til å spise mer, da det er veldig alvorlig å spise for lite over lang tid.

Det er ikke uvanlig at matlysten kan svinge i perioder, og for å ha en god matlyst er man nødt til å spise regelmessig. Spiser man sjeldent eller lite, så mister man sultfølelsen, og da havner man i en ond sirkel. Man må rett og slett tvinge seg selv til å spise for å klare å etablere en normal sultfølelse og matlyst.

Vi har også skrevet en artikkel om matlyst, hva som påvirker den og hvordan man kan få den tilbake.

Hva påvirker matlysten?

Jeg håper disse artiklene kan være til hjelp, og hvis det er sånn at du kjenner at det er noe som plager deg som kan være årsaken til at du ikke har matlyst, så vil jeg råde deg til snakke med noen om det.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Dette skjer med kroppen om du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat i én dag, og hva med en lengre periode? Hvor lite mat kan man spise før det blir farlig, og hva er egentlig konsekvensene? Her får du svar.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Og hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse