Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 13 år og har ikke fått pupper enda. Jeg veier litt lite. Noe jeg kan gjøre??

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en tretten år gammel jente ( snart fjorten) og har ikke fått pupper enda. De er helt flate, ikke engang en liten hevelse. Jeg veier litt lite. En doktor sa til meg at når man var 13,5 år var løpet kjørt og kunne ikke komme i puberteten skikkelig. Er dette sant, i såfall hva skal jeg kan gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til oss!

Puberteten starter på forskjellig tid og på forskjellig måte hos ulike mennesker. Vanligvis starter den en gang mellom 9 og 15 år.

Gjennomsnittsalderen for når jenter begynner å få pupper er 11,5 år. Det betyr at noen er yngre og noen er eldre enn dette når puppene begynne rå utvikle seg.

Puberteten starter gjerne med at man vokser litt mer og legger på seg litt rundt hofte, lår og mage, man får hår på kjønnsorganene og under armene og kanskje også litt mer hår på legger og armer. Har du fått noen slike tegn? Har du det, betyr det at kroppen har begynt å produsere kjønnshormoner.

Du kan ellers sjekke hvor gammel moren di var da hun begynte å utvikle seg. Ofte går dette litt i arv fra mor til datter.

Du sier at du veier litt lite.

Dersom du er undervektig, kan dette bidra til å forsinke pubertetsutviklingen. Kroppen trenger å ha litt underhudsfett for å produsere kjønnshormonet østrogen, som har en viktig rolle i pubertetsutviklingen.

Du kan snakke litt med helsesøster og be henne sjekke veksten din. Hun kan vurdere om du trenger å få en legetime for å sjekke hormoninnholdet i kroppen din.

Jeg kan ellers ikke si deg hva den legen du var hos mente, da han sa at "løpet var kjørt".

Under ligger et par artikler du også kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse