Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg spise som er sunt når jeg er allergisk mot frukt og grønt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 14 og jeg ønsker å få sommerkroppen ( fin rumpe, armer, lår, mage ). jeg er ganske slank, men ser at vekta går oppover. Jeg vil spise sunt, men jeg er allergisk mot alle typer frukt og grønnsaker og bær som ikke er kokt, utenom mais. Så spiser bare snacks og godteri da jeg skulle spist et eple. Hva er det jeg kan spise som er sunt og uten frukt, grønnsaker, bær, nøtter, egg. (broren min er hyperallergisk så vi kan ikke ha egg og nøtter i huset)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du sender spørsmålet ditt til ung.no!

Mange unge jenter (og gutter) tenker på sommerkroppen når sommeren nærmer seg. Dette er synd, da det skaper et unødvendig kroppspress.

Du skriver at du er slank, men allikevel ønsker å gå ned i vekt. Et sunt kosthold og trening er viktig for god helse. Men er du sikker på at du trenger å gå ned i vekt? Som ungdom er du enten i starten, eller kommet godt i gang, med puberteten. I puberteten forandrer kroppen seg av naturlige årsaker, og for noen kan dette føles uvant og skummelt. Med mindre man har en alvorlig overvekt så fraråder vi slanking i ungdomsårene, dette fordi kroppen trenger å få tilført nok og riktig næring for å vokse og utvikle seg slik den skal. Har du tenkt på at både skjelettet, musklene dine og hjernen utvikler seg mye i den alderen du nå er i?  Det at vekta di går oppover kan være helt normalt i den alderen du er i nå.

For mange kan det være vanskelige og ubehagelige følelser knyttet til kropp og vekt, spesielt i ungdomsårene. Har du pratet med noen om hvordan du føler det? Ofte kan det hjelpe å snakke med et familiemedlem, en venn eller helsesøster på skolen. Hvis du ikke har snakket med noen om dette, vil jeg råde deg til å gjøre nettopp det.
 
Uavhengig av vekt så vil det vært lurt å spise sunt, og frukt, bær og grønnsaker bør inngå som matvarer man spiser daglig. Du skriver at du er allergisk mot alle disse i rå form, det er uvanlig. Noen kan være allergiske mot enkelte frukt, bær og grønnsaker, men det gjelder sjeldent alle sammen. Det er viktig at man ikke gjør kostholdet sitt mer begrenset enn nødvendig, så hvis du som barn har fått høre at du har disse allergiene, ville jeg sjekket det opp på nytt. Har man pollenallergi kan man ha kryssallergier til enkelte frukt, bær og grønnsaker, men lagt i fra alle.
 
Et tips: Har du merket at du tåler det bedre kokt, kan du teste om du tåler eple varmet i mikrobølgeovnen. Det er det mange som gjør. Du skal ikke varme eplet så lenge at det blir varmt, kun på full effekt i 10-20 sekunder slik at proteinene som skaper allergien ødelegges.
 
Snakk med legen din om hvordan du kan undersøke nærmere hva du egentlig tåler av frukt, bær og grønnsaker i rå form. Det er veldig synd om du kutter ut alt dette uten at det er grunn til det.
 
Sunne matvarer du kan spise som 'snacks' som ikke er usunt slik som godteri og chips, er yoghurter (gjerne Skyr), du kan lage ovnsbakte epler med kanel på og mager vaniljekesam ved siden av, eller rugsprø med cottage cheese og lettsyltetøy. 
 
Det vil bli lettere for deg å finne sunne mellommåltider om du får undersøkt dette med allergiene. Jeg har aldri hørt om at man kan være allergisk mot absolutt all frukt, bær og grønnsaker i rå form, og det finnes ingen logisk forklaring på at det skulle være sånn hos enkelte heller. Man kan fint reagere på enkelte frukt, bær og grønnsaker, men alle høres veldig rart ut. Husk også at mange vokser av seg allergier i løpet av barneårene. 
 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Matvareallergi

Spise (colourbox.com)

Har du matvareallergi, skal du kunne velge matvarer du tåler. Dette skal komme klart fram på pakningen. Lær deg å lese nøye.

Les mer

Pollenallergi?

Jente nyser (www.colourbox.com)

Blir du sliten og slapp, tett i nesa og får kløe i øynene når våren kommer eller når det er deilig sommervær? Da kan det hende du har pollenallergi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold