Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli tynn fort til sommeren?

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg er 1.50 cm høy og veier ca. 45 kg. hvordan bli tynn til sommeren? øker forbrenningen av russmidler som feks hasj eller molly ? ikke det at jeg bruker russmidler for å bli tynn altså, bare lurer. skal jeg trene? skal jeg endre kostholdet mitt? HVORDAN BLI TYNN FORT??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Mange unge synes dette med kropp og vekt er vanskelig i din alder. Og nå når fokuset på sommerkroppen begynner og hvordan man må se ut for å føle seg vel i badetøy, er det forståelig at en leter etter løsninger. Og jeg vil i første omgang advare deg mot å bruke noen former for rusmidler, det er både skadelig og kan før til alvorlige konsekvenser for deg. 

Den vekten du oppgir er helt normal for en på din høyde, derfor skal du ikke slanke deg, det kan være helseskadelig, men det er lov å tenke at du ønsker å gjøre smarte valg for å utvikle en sunn kropp. Da kan du kanskje begynne med dine egne tanker og holdninger til egen kropp, nemlig at den er god nok. 

For da det er så stor forskjell på dere, er det lett å bli usikker på om en er unormal og det er lett å sammenligne seg med andre som en mener er finere og slankere. 

Det er viktig å vite at det er normalt å gå opp i vekt i perioden en går i fra å være barn til å bli en voksen kvinne. En skal få former og fettet fordeles på kroppen. 

Trener en mye skal en utvikle muskler og alt dette trenger du energi for å gjøre. Samtidig er det også slik at du nå i starten av puberteten kommer til å vokse mye i lengden, og at fettet vil fordele seg etter som du vokser og utvikler deg.

Denne prosessen fra barn til voksen, skjer i forskjellig tempo hos dere, og det vil være store forskjeller på dere. Derfor er det urettferdig og feil å sammenligne seg med andre. Det viktigste er at du finner en måte å trives med egen kropp og ta vare på den slik at du holder deg frisk.

Fysisk aktivitet er viktig for å holde kroppen frisk og forbrenningen oppe. Gjør noe du synes er gøy og gjerne sammen med noen venner. Trening skal være gøy og helst ikke fordi en strever mot et mål om å endre kroppen. Da blir det fort stress i stede for hygge. 

Det er viktig at du spiser riktig og nok i forhold til hvor mye aktiv du er. Les mer om dette i en av artiklene jeg legger ved.

Min anbefaling er at du spiser regelmessig 4-5 måltider pr. dag med vanlig god og næringsrik kost. Start gjerne dagen med en kraftig frokost, da vil du føle deg mer opplagt og klar for dagen.

Velg vann som tørstedrikke og begrens godteri til en dag i uka. Ikke gjør dette til noe kompliserte greier og vær mindre opptatt av tanker om kropp, vekt og  fett. Det gjør deg bare trist og lei.

Slutt å sammenligne deg med andre og gi tankene om kropp og utseende mindre tid og rom. Avled deg selv med å gjøre hyggelige ting sammen med gode venner og snakk med noen om dine tanker og følelser. Det er viktig å finne andre måter å bli fornøyd med seg selv og livet, enn å endre på kroppen. 

Husk at du består av mye mer enn en kropp. Kroppen er kun et skall som vil forandre seg i løpet av livet. Det viktigste er hvem du er som person med dine gode egenskaper og relasjoner til andre. Vær derfor din egen beste venn og tenk at du er mer enn god nok. Fokuser på å være en god venn med positive holdninger til deg selv og de rundt deg. Og snakk med noen om de tankene og følelsene som gjør deg så opptatt av at du må gå ned i vekt til sommeren. 

Les de artiklene jeg legger ved og ta en prat med helsesøster på skolen, dine foreldre, eller noen andre voksne som du stoler på. Sammen kan dere finne ut hva du kan gjøre for å ta best vare på deg selv.  

 Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Kort om selvtillit og selvfølelse

Gutt (colourbox.com)

Selvtillit og selvfølelse er to begrep som ofte blir brukt om hverandre. De kan imidlertid bety litt forskjellige ting, og det ene kommer ikke nødvendigvis etter det andre.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse