Hopp til hovedinnholdet

Hva er syre-base balanse? Og osmotisk trykk i cellene?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hva er syre base balansen? Og hva menes med regulerer det osmotiske trykket i cellene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt til ung.no!

I kroppen vår har vi stoffer som enten er sure (pH under 7), nøytrale (pH 7) eller basiske (pH over 7). Blodet vårt har en pH som er f.eks. mellom 7,35-7,45. Dette må reguleres nøye, da det er veldig farlig å få for surt eller basisk blod. Kroppen fikser opp i dette selv som regel. Andre steder i kroppen har vi andre pH-verdier. Nyrene våre og lungene er viktige når det kommer til å regulere syre-basebalansen i kroppen. Når nyrene skiller ut enkelte stoffer, blir blodet vårt mer basisk og motsatt. Når lungene puster ut ekstra mye CO2, blir kroppen vår mer basisk. Vi klarer i liten grad å påvirke dette selv, så det er ikke noe man trenger å tenke så mye på.

Osomose har med partikler i en væske å gjøre. F.eks. når du legger en te-pose i vann, så vil partikler inne i te-posen trekke ut i vannet, på grunn av osmose. Man forsøker å utjevne forskjeller. Dette skjer inni kroppen vår hele tiden, stoffer beveger seg frem og tilbake i væske, hele tiden for å opprettholde riktig osmotisk trykk (mengde partikler i væsken). Nyrene våre hjelper til med å regulere det osmotiske trykket i cellene våre ved blant annet å skille ut mer vann (urin) hvis vi har for mye væske i kroppen. Har vi for mye væske i kroppen så påvirker det osmotisk trykk, og det er viktig å rette opp i. F.eks. vil cellene våre ese ut om vi har for mye vann i kroppen, fordi masse vann prøver å bevege seg inn i cellene ved osomose (bevegelse mot lavere konsentrasjon). Motsatt, hvis vi har lite vann i kroppen, så begynner væske i cellene å bevege seg ut, og da krymper cellene. Dette klarer kroppen også å regulere selv, men det er viktig at vi drikker ca 1,5 L væske om dagen for å legge best mulig til rette for kroppen.

Håper du ble litt klokere av svaret, det er ganske vanskelige prosesser å skjønne, og krever ofte at man leser mye om det for å skjønne ordentlig hva det er.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse