Hopp til hovedinnholdet

Guttene i klassen synes jeg er feit, noen tips til å gå ned i vekt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på om det er vanlig at en jente på 13 år som er 167 elr 168cm høy veier 55 kg. Liksom nesten alle guttene i klassen synes at jeg er feit og jeg har også begynt å synes det. Noen tips til å gå ned i vekt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Mange unge synes dette med kropp og vekt er vanskelig i din alder. Og om du får kommentarer fra guttene i klassen om at du er feit, forstår jeg at du begynner å tenke det selv.

Det er først og fremst viktig at det blir slutt på disse kommentarene. Det er både unødvendig og ufint. Derfor anbefaler jeg deg å si i fra til kontaktlæreren din, eller noen andre voksne på skolen som du stoler på, slik at de kan hjelpe deg til å få slutt på dette.

Da det er så stor forskjell på dere, er det lett å bli usikker på om en er unormal og det er lett å sammenligne seg med andre som en mener er finere og slankere. 

Det er viktig å vite at det er normalt å gå opp i vekt i perioden en går i fra å være barn til å bli en voksen kvinne. En skal få former og fettet fordeles på kroppen. Og den vekten du oppgir er helt normalt, derfor skal du ikke slanke deg, det kan være helsefarlig.

Samtidig er det også slik at du nå, i starten av puberteten, kanskje kommer til å vokse mer i lengden, og da vil fettet fordele seg etter som du vokser og utvikler deg.

Denne prosessen fra barn til voksen, skjer i forskjellig tempo hos dere, og det vil være store forskjeller på dere. Derfor er det urettferdig og feil å sammenligne seg med andre. Det viktigste er at du finner en måte å trives med egen kropp og ta vare på den slik at du holder deg frisk.

Fysisk aktivitet er viktig for å holde kroppen frisk og forbrenningen oppe. Så sørg for å være i aktivitet minst en time pr. dag, gjerne sammen med en venn. Men husk at trening skal være gøy og helst ikke fordi en strever mot et mål om å endre kroppen. Da blir det fort stress i stede for hygge. 

Min anbefaling er at du spiser regelmessig 4-5 måltider pr. dag med vanlig god og næringsrik kost. Start gjerne dagen med en kraftig frokost, da vil du føle deg mer opplagt og klar for dagen.

Velg vann som tørstedrikke og begrens godteri til en dag i uka. Ikke gjør dette til noe kompliserte greier og vær mindre opptatt av tanker om kropp, vekt og  fett. Det gjør deg bare trist og lei.

Slutt å sammenligne deg med andre og gi tankene om kropp og utseende mindre tid og rom. Avled deg selv med å gjøre hyggelige ting sammen med gode venner og snakk med noen om dine tanker og følelser. Det er viktig å finne andre måter å bli fornøyd med seg selv og livet, enn å endre på kroppen. 

Husk at du består av mye mer enn en kropp. Kroppen er kun et skall som vil forandre seg i løpet av livet. Det viktigste er hvem du er som person med dine gode egenskaper og relasjoner til andre. Vær derfor din egen beste venn og tenk at du er mer enn god nok. Fokuser på å være en god venn med positive holdninger til deg selv og de rundt deg. 

Les de artiklene jeg legger ved og ta en prat med helsesøster på skolen, Her kan du få gode råd om hvordan du kan ta best vare på deg selv i årene som kommer.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse