Hopp til hovedinnholdet

Drikker mye, men målt liten promille. Lurer på årsaken. 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg var ute å drakk forrige helg, og som vanlig drikker jeg en god del alkohol fordi jeg føler jeg må det for å bli full i det hele tatt. Vi har en promilletester som vi alltid har med i vennegjengen der vi sjekker promillen vår, akkurat den kvelden hadde jeg drukket 1L vin, 8 rusbrus og 4 øl, samt 2 cidere i løpet av 4 timer, når jeg sjekket promillen min lå den på 0,4 og litt senere allerede nede på 0,2. Jeg har alltid følt at jeg blir edru fort i forhold til «normalen» og har dermed aldri hatt noe form for bakfullhet eller ubehag uansett hvor mye jeg har drukket dagen før. Kan det være biologiske grunner til at jeg blir så fort edru, og hva og hvilke grunner kan dette eventuelt være og er det skadelig om jeg drikker store mengder alkohol for å opprettholde en «rushetsfølelse» gjennom kvelden selv om jeg tilsynelatende forbrenner det fort?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har målt lav promille, selv om du hadde drukket mye alkohol. Jeg er enig i at promillen virker lav, i forhold til det du hadde drukket.

Hvis du målte noen timer etter at du drakk, vil en jo måle et promillenivå som allerede har rukket å synke litt. 

Det finnes biologiske forskjeller i forbrenningen. De ulike enzymene som bryter ned alkohol, har en viss variasjon i mengde og effektivitet. De fleste oppdager dette ved at de tåler svært lite alkohol.

Men det kan tenkes at du har en god forbrenning. Ellers spiller matinntak inn - har en spist mye, vil mindre alkohol tas opp, og en får en jevnere stigning i promillen. Og de som er store og muskuløse, forbrenner mer enn andre.

En kan «trene» seg opp til å tåle mer alkohol (men med på kjøpet får en jo mulige helseskader av alkohol). Promillemålere som en får kjøpt, er nok ikke alltid så nøyaktige. Så det kan være mange forhold som virker inn her. 

Rent medisinsk kan det hende du får mindre skader, siden du forbrenner mer. Men en kan jo ikke vite sikkert om du forbrenner mer - så derfor bør en anta at du har ca samme helserisiko som andre har.

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse