Hopp til hovedinnholdet

Kløe under leppa, hva kan det være?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har ingen historie med eksem, og er usikker på om jeg har fått det nå. I et par år har jeg av og på vært veldig tørr og klødd under underleppa. Det er aldri på leppa, det kommer uavhengig av sesong, men det er ikke rødt. Jeg vet ikke hva det er, for det ser ikke ut som eksem, men jeg synes det er rart at det kommer på nøyaktig samme sted hele tiden. Jeg tror heller ikke at det har noe med hva jeg spiser å gjøre, selv om jeg ikke kan utelukke det 100%. Jeg prøver å smøre på med carmex og liknende, men det lindrer bare en liten stund, og det går tilbake til å være like irriterende etterpå. Det pleier å forsvinne etter kanskje én uke, og så kommer det tilbake igjen etter 2-8 uker. Jeg skjønner ikke hva det er, og siden det ikke er rødt eller noe sånt kan jeg ikke skjønne at det skal være eksem. De eneste symptomene er jo kløe og tørr hud, men det kommer på nøyaktig samme sted hver gang. Bør jeg kontakte lege, eller har dere andre tips til hva som kan hjelpe eller hva det er?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hud kan bli tørr og irritert uten at en har eksem. Smøring med fet krem eller lignende vil som regel hjelpe. Det er ikke så uvanlig at slike tørre og irriterte hudområder befinner seg på samme sted, gang etter gang. Spesielt på hender, og delvis i ansikt, som utsettes for mye vann, vasking og kulde/varme. Hvis man slikker ofte med tunga på og rundt leppene (som en slags uvane), vil huden her lettere bli sår og irritert. Løsningen vil som regel være å smøre med fet krem eller leppepomade og unngå at området blir vått med spytt fra tunga.

Det du beskriver høres ikke ut som noe som absolutt bør undersøkes av lege, men her på ung.no kan vi ikke gi noen sikker diagnose eller behandling. Derfor er det best å gå til fastlege dersom du er tvil og trenger en mer sikker forklaring.

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse