Hopp til hovedinnholdet

Noen tips til å føle seg bedre eller være gladere?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 12år og sliter urolig mye med kroppspress og lite selvtillit, men tørr ikke gå til noen voksene fordi jeg vil ikke få noe oppmerksomhet. Jeg syns jeg veier altformye. Jeg veier 45kg og er 160 høy. Jeg føler at jeg er for feit og at jeg har så mye problemer, jeg har akkurat operert tåa, jeg har skeiv ryggrad så jeg må bruke korsett. Jeg bet negler før så de er kjempe små nå fordi de vokser nesten ikke. Noen tips til å føle seg bedre eller være gladere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du skriver at du sliter med kroppspress og selvtillit, og får ikke til å snakke med de voksne du har rundt deg for du vil ikke ha så mye oppmerksomhet. 

Jeg forstår at dette blir strevsomt for deg og jeg tenker det kanskje blir for vanskelig for deg å streve slik helt på egenhånd. Mange ungdom som skriver inn til oss synes det er vanskelig å snakke med voksne. Ofte fordi det er vanskelig å vite hvordan en skal starte en slik samtale. Kanskje er det slik også for deg?

Jeg vil anbefale deg å gå til helsesøster eller sosiallærer på skolen din eller til Helsestasjon for ungdom. Du kan i forkant ha skrevet noe ned eller du kan vise til det du har skrevet inn her til oss. Det vil være en fin start på en god samtale, slik at du kan få det bedre med deg selv. Helsesøster og Helsestasjon har mange gode verktøy som kan hjelpe deg til å få det bedre med deg selv.

Det finnes ikke en oppskrift for hva du kan gjøre for å få det bedre eller bli gladere. Dessverre. Når en strever, slik som du, så er det best å dele smerten med en som kan støtte, trygge og forsøke å forstå sammen med deg. Det vet vi hjelper!

I tillegg synes jeg du skal få til å si noe til foreldrene dine om at du har det vondt. De bør vite hvordan du har det nå, slik at de kan være der for deg. 

Jeg har lagt ved noen fine artikler til deg med mange gode råd. Jeg ber deg følge de rådene som gis der.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse