Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mistet mensen etter å ha gått ned i vekt, bør jeg snakke med noen?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg fikk mensen for ca. 3 år siden og begynte å få den regelmessig for ca. 2 år siden. Før trent dans 3 ganger i uken, og har hatt et middels sunt kosthold. I vinter begynte jeg å jogge tre ganger i uken i tillegg til at jeg nå har 5 dansetimer i uken. I tillegg spiser jeg mye frukt og grønnsaker og annen sunn mat (spiser sunt fordi jeg selv liker det mye bedre enn usunn mat og får sjelden lyst på usunn mat), men passer på å få i meg nok kalorier i forhold til dagsbehovet mitt. Siden i vinter har jeg mistet ca. 5 kg (veier 55 kg og er 170cm), men jeg har også mistet mensen (har ikke hatt det på 4 måneder). Jeg har jo gått ned i vekt på en sunn måte, så lurer på om dette er noe jeg burde kontakte helsesøster/fastlege om eller om mensen snart vil komme tilbake av seg selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er flott at du trener og spiser sunt. Hva som gjør at du mister mensen er vanskelig å si. For mange skyldes det at kroppen blir for stresset. Det kan være for hard trening eller for lite kalorier i forhold til din fysiske aktivitet. For noen kan det også skyldes psykisk belastende situasjoner, medisiner eller oppstart av prevensjon.  

Det er ikke farlig at mensen blir borte i perioder, og for mange kommer den tilbake av seg selv innen ett år. Særlig er det vanlig for unge jenter at mensen blir borte. 

Hvis du har gått ned 5 kilo og fortsetter å gå ned i vekt kan det være lurt å snakke med en lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog for å se om du kanskje ikke får i deg nok kalorier. Det er mange sunne kalorier der ute, og det betyr ikke at du skal spise usunt, men at matinntak skal samsvare med hvor aktiv du er for at du skal få en sunn kropp. At mensen er borte kan være et tegn på at kroppen er litt stresset og at det ikke er helt samsvar. Det trenger ikke å være noe problem, men da kan du og helsepersonell se på dette sammen, samt se på andre årsaker til at mensen din kan ha blitt borte. 

Det er flott du er obs på dette og tar kontakt for å få sjekket dette opp. 

Hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse